Υπέρ της επανεξέτασης των μέτρων χαλάρωσης για τους εμβολιασμένους, αλλά και της επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να εξεταστούν εκ νέου οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, η κ. Λινού απάντησε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Βεβαίως πρέπει να επανεξεταστούν, γιατί έρχεται καινούριος ιός, που είναι ακόμη πιο μεταδοτικός».
Σε άλλο σημείο, εξήγησε ότι αναφέρεται στη μετάλλαξη Δέλτα+, η οποία φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική και έχει έρθει στην Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δεν μεταδίδεται ο ιός σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους. Μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι θα κινδυνεύσουν ελάχιστα. Ακόμη κι αν νοσήσουν (οι εμβολιασμένοι) θα το περάσουν πάρα πολύ εύκολα, ίσως και δεν θα το καταλάβουν. Η πλειονότητα δεν θα διασωληνωθούν, δεν θα χάσουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.
Όμως, τόνισε, αν οι ίδιοι άνθρωποι στο σπίτι τους υπάρχει κάποιος ευάλωτος ή κάποιο μικρό παιδί, θα τους μεταδώσουν τον ιό και για εκείνους θα είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος. «Το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία νομίζω ότι είναι επιπόλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η κ. Λινού απάντησε: «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό».
Ακόμη και σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, η οδηγία από τα CDC είναι από το αν οι συνθήκες στην περιοχή σημαίνουν μικρή διασπορά. Δηλαδή, έχουμε πάρα πολλούς εμβολιασμένους και δεν έχουμε κρούσματα. Αυτό δεν ισχύει για τη χώρα μας», δήλωσε ακόμη η καθηγήτρια.
Τέλος, η Αθηνά Λινού κλήθηκε να σχολιάσει τις εικόνες με πιστούς που κατεβάζουν τη μάσκα τους για να ασπαστούν εικόνες σε εκκλησίες.
«Το αν θα μας μεταδοθεί ο κορωνοϊός δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και τη διάρκεια αυτής της επαφής», απάντησε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος σε συνθήκες συνωστισμού με πολλούς ανθρώπους, ο οποίος μειώνεται από την παραμονή για μικρό διάστημα σε εξωτερικό χώρο, με μάσκα, τηρώντας αποστάσεις.
«Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, τη στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδίδεται διά της αναπνοής. Άρα ο κίνδυνος βρίσκεται αν στον χώρο αναπνέουμε χωρίς μάσκα- εξαρτάται και από το πόσο αξιόπιστη είναι η μάσκα- και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει στους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για πολύ ώρα», συνέχισε.
«Είναι πολύ πιο σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες όλη την ώρα. Ιδανικό θα ήταν να τη φοράμε και όταν δείχνουμε τον σεβασμό στην εικόνα, αλλά είναι πάρα πολύ μικρότερος ο κίνδυνος από το αν είμαστε μία ώρα ο ένας δίπλα στον άλλον σε κλειστό χώρο», κατέληξε.