Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα ο νέος Ποινικός Κώδικας - «Μποξ» για τα fake news και τις μολότοφ

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα ο νέος Ποινικός Κώδικας - Τα άρθρα που έχουν προκαλέσει διαφωνίες Facebook Twitter
Πηγή: Eurokinissi.
0

Την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα συζητά για δεύτερη μέρα η Ολομέλεια της Βουλής με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επιβολή αυστηρότερων ποινών για ειδεχθή εγκλήματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στόχος του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» είναι η εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου και η προστασία των πολιτών.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης βρίσκεται το άρθρο 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ ζητά την απόσυρση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προωθείται η τροποποίηση του άρθρου 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.  

Το Διοικητικό συμβούλιο απέστειλε προς τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικό υπόμνημα όπου αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι, που η Ένωση ζητά την απόσυρση, καθώς και τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η σχετική διάταξη για την ελευθερία της έκφρασης.

«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα σταθεί αρωγός σε οποιοδήποτε δημοσιογράφο αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, προκειμένου να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης, σε περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει» σημειώνεται μεταξύ άλλων. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ που θα δηλώσει «παρών», ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν.

Ωστόσο, τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο όσο και τις περισσότερες διατάξεις του ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος του.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για μηνύματα και emails από τον Χάρη Δούκα

Πολιτική / Έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για μηνύματα και emails από τον Χάρη Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων καταγγέλλεται πως έχει στείλει μηνύματα και emails σε πολίτες για να επικοινωνήσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - «Πορτοσάλτε, Γεωργιάδης εισακούστηκαν», απαντά ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Κατρίνης: Όχι σε επιλογές «παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Πολιτική / Κατρίνης: Όχι σε επιλογές «παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος»
LIFO NEWSROOM
Π. Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

Πολιτική / Π. Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

«Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης»
LIFO NEWSROOM