Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της British Columbia στον Καναδά μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης, που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις.
Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι εικάζουν ότι θα εντοπιστούν κι άλλοι νεκροί από την κακοκαιρία.
Κάθε σημαντική δίοδος μεταξύ της νότιας ηπειρωτικής χώρας της επαρχίας, όπου βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Βανκούβερ, και του εσωτερικού της επαρχίας έχει διακοπεί από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
Οι βροχοπτώσεις έσπασαν ρεκόρ στη νότια επαρχία μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας. Το πτώμα μιας γυναίκας ανασύρθηκε μετά από τις κατολισθήσεις αργά τη Δευτέρα.
«Οι καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε τρομερές πλημμύρες που έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές σε όλη την επαρχία. Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό από την Ουάσιγκτον.
«Στέλνουμε πόρους όπως οι Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, αλλά επίσης θα είμαστε εκεί για τον καθαρισμό και την ανοικοδόμηση μετά τις επιπτώσεις αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι έστειλε την αεροπορία για να βοηθήσει στις εκκενώσεις και να υποστηρίξει τον ανεφοδιασμό.
Στρατιωτικά ελικόπτερα βοήθησαν ήδη στην απομάκρυνση περίπου 300 ατόμων από έναν αυτοκινητόδρομο όπου άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητά τους την Κυριακή το βράδυ μετά από κατολίσθηση λάσπης.
«Αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη περισσότερα θύματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης της British Columbia, Τζον Χόργκαν.
Χαρακτήρισε δε, το φαινόμενο ως κάτι που συμβαίνει μία φορά στα 500 χρόνια. Είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις, έτσι ώστε η μεταφορά βασικών και ιατρικών αγαθών αλλά και έκτακτων υπηρεσιών να φτάσει στις κοινότητες, που τα χρειάζονται.
Ο Χόργκαν είπε ότι τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξαν συνθήκες ξηρασίας στο Μέριτ, όπου ο ποταμός βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο του. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τη περιοχή στις μεγάλες πυρκαγιές με τη θερμοκρασία να καταγράφει ρεκόρ. Και τώρα, είπε, μεγάλο μέρος της κοινότητας είναι κάτω από το νερό.
«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα μέλλον που θα έχει περισσότερα γεγονότα όπως αυτό», είπε ο Χόργκαν.
Τα καιρικά φαινόμενα συνδέονται όλα και μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο John Clague, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser.
«Οι επιστήμονες λένε τώρα αυτά τα συγκεκριμένα γεγονότα, γίνονται όλο και πιο συχνά, επιδεινώνονται ή αυξάνονται από την κλιματική αλλαγή», τόνισε.
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι έθεσαν το σκηνικό για τις πυρκαγιές. Οι φωτιές έκαψαν το έδαφος με τρόπο που εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο χώμα, όπως είπε.
Πρόσθεσε δε, ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νερό από τις καταρρακτώδεις βροχές να χύνεται πιο γρήγορα σε ρυάκια και ποτάμια, προκαλώντας πλημμύρες.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων και των οχημάτων που αγνοούνται δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί κοντά στην πόλη Lillooet.
Οι αρχές έλαβαν αναφορές για άλλα δύο άτομα που αγνοούνταν, αλλά πρόσθεσαν ότι ενδέχεται και άλλοι οδηγοί να έχουν θαφτεί κάτω από τις λάσπες στον αυτοκινητόδρομο 99.
Η υπουργός Γεωργίας Λάνα Πόπαμ είπε ότι χιλιάδες ζώα πέθαναν και η επαρχία σπεύδει να μεταφέρει τους κτηνιάτρους κοντά σε άλλα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Μπορώ επίσης να σας πω ότι πολλοί αγρότες προσπάθησαν να μετακινήσουν ζώα και μετά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν επειδή οι δρόμοι εξαφανίζονταν από κάτω τους», είπε.
Εμπειρογνώμονας στο εμπόριο είπε ότι η απώλεια μεγάλων οδικών δικτύων θα βλάψει τη διακίνηση εμπορευμάτων τόσο εντός όσο και εκτός του μεγαλύτερου λιμανιού του Καναδά, το Βανκούβερ.
Με πληροφορίες του AP