Ο Τζον Γουότερς επιλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2021

Ο Τζον Γουότερς επιλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2021 Facebook Twitter
0

Ο Δεκέμβριος συνοδεύεται κάθε χρόνο από μια αγαπημένη σινεφιλική ασχολία: την αναζήτηση άρθρων και λιστών με τα καλύτερα της χρονιάς που, μοιραία, βρίσκονται σε υπερπροσφορά.

Πλάι σε βραβεία ενώσεων, λίστες και ανασκοπήσεις έγκριτων εντύπων και κριτικών, είναι κι αγαπημένοι σκηνοθέτες οι οποίοι, παραδοσιακά, δημοσιεύουν τη λίστα τους με τα καλύτερα της χρονιάς. Μία από τις λίστες που περιμένουμε πώς και πώς είναι εκείνη του Τζον Γουότερς, αυτού του απίθανου τύπου, του «πάπα» του κακού γούστου. Στις λίστες του, πλάι σε ιδιοσυγκρασιακά έργα που αναμενόμενα θα επέλεγε, θα βρεις κατά καιρούς ακόμα και συμβατικές οσκαρικές απόπειρες.

Ο Γουότερς δεν μας απογοήτευσε ούτε φέτος, δημοσιεύοντας τη λίστα του με τις καλύτερες ταινίες του 2021, αφήνοντας και σχόλια για μερικές. Προβοκάτορες όπως ο Τομ Σιξ (της φήμης του ανοσιουργήματος The Human Centipede) και ο Κασπάρ Νοέ έχουν την τιμητική τους, το οριακό arthouse των Κουεντίν Ντιπιέ και Μπρούνο Ντιμόν βρίσκει χώρο, όπως και το Red Rocket του Σον Μπέικερ, για το οποίο ο Γουότερς αναφωνεί με ενθουσιασμό «το ανδρικό βλέμμα βγαίνει από τη ντουλάπα και , επιτέλους, το γαμ***** frontal nudity επιστρέφει στις arthouse αίθουσες, όπου ανήκει». Για την κατά Τζοέλ Κοέν εκδοχή της σαιξπηρικής τραγωδίας The Tragedy of Macbeth έχει να πει ότι μοιάζει «σαν να επέστρεψε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στη ζωή και να γύρισε Σαίξπηρ στο πανί».

Annette Facebook Twitter
Την πρώτη θέση την κράτησε για την «Annette» του Λεός Καράξ και των Sparks.

Όσο για την πρώτη θέση; Tην κράτησε για την Annette του Λεός Καράξ και των Sparks, το αντισυμβατικό (και απρόσμενα me too) μιούζικαλ με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ και..μια μαριονέτα. «Ένα παλαβό, over the top και, ευτυχώς, αυτάρεσκο μιούζικαλ με την μουσική των Sparks το οποίο πρέπει να δεις και να ανακαλύψεις από μόνος σου, ώστε να μην σου χαλάσει κανείς τις εκπλήξεις», σχολιάζει. Σωστά τα λες, Τζον.

Η πλήρης δεκάδα του Τζον Γουότερς:

10. Τhe Onania Club (Tom Six)

9. Saint-Narcisse (Bruce LaBruce)

8. The Tragedy of Macbeth (Joel Coen)

7. Red Rocket (Sean Baker)

6. Mandibles (Quentin Dupieux)

5. The Most Beautiful Boy in the World (Kristina Lindström, Kristian Petri)

4. France (Bruno Dumont)

3. Vortex (Gaspar Noe)

2. Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised) (Ahmir “Questlove” Thompson)

1. Annette (Leos Carax)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Οθόνες / Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Η «Αυτού Ρυπαρότητα», ο ισοπεδωτικός συγγραφέας, καλλιτέχνης και πρωτοπόρος του ανεξάρτητου σινεμά που ο Ουίλιαμ Μπάροουζ χαρακτήρισε «ποντίφικα του trash» είναι φέτος το τιμώμενο πρόσωπο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει και τη stand up comedy «This filthy world».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ