Πέντε επιλογές για τα αναγνώσματα και τα δώρα των φετινών Χριστουγέννων
Βιβλία fiction και non fiction στις προτάσεις των εκδόσεων Μεταίχμιο για τις φετινές γιορτές.
ADVERTORIAL
Μπορεί η εορταστική περίοδος που διανύουμε να είναι πολύ διαφορετική από την περσινή, καθώς δεν είμαστε σε καθεστώς lockdown και οι περιορισμοί είναι λιγότεροι, οπότε και οι ευκαιρίες για διασκέδαση εκτός σπιτιού περισσότερες, ωστόσο πάντα θα βρίσκουμε χρόνο –λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία– για πιο χαμηλών τόνων δραστηριότητες, όπως το διάβασμα. Οι επιλογές, ως συνήθως, πολλές, γι’ αυτό και η αναζήτηση δύσκολη, ιδίως αν το ζητούμενο είναι η ποιότητα. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν φροντίσει να μας διευκολύνουν, προτείνοντας πέντε τίτλους από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή τους. Αστυνομικό μυθιστόρημα, μεταφυσικό θρίλερ, συμβουλές για τη ζωή και η ιστορία των μικρών, καθημερινών πραγμάτων συνθέτουν μια ποικιλία που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.
Μια κλασική πια πρόταση αποτελούν οι «Καταρράκτες» του Ίαν Ράνκιν (μτφρ. Γιώργος Τζήμας), σε επετειακή έκδοση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά από το Μεταίχμιο. Ο γνώριμος επιθεωρητής Ρέμπους καλείται να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της κόρης ενός εύπορου τραπεζίτη. Μια ξύλινη σκαλιστή κούκλα σε ένα φέρετρο και ένα παιχνίδι ρόλων στο διαδίκτυο του δίνουν την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση που συνδυάζει τα παλιά μυστήρια του Εδιμβούργου με τα σύγχρονα. Και όλα αυτά μέσα στη βαριά γοτθική ατμόσφαιρα της πόλης που ο συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί για να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την πλοκή του και να κρατάει το ενδιαφέρον των αναγνωστών αμείωτο.
Κάτι από Άγκαθα Κρίστι, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στίβεν Κινγκ βρίσκουμε στο βιβλίο «Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά» του Stuart Turton (μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης), το βιβλίο της χρονιάς, σύμφωνα με τους «Times». Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με διαστάσεις μεταφυσικού θρίλερ που μας μεταφέρει στις Ανατολικές Ινδίες το 1634, όταν ο κλεφτοκυνηγός Σάμιουελ Πιρς μεταφέρεται από την Μπατάβια στο Άμστερνταμ. Μαζί του ταξιδεύει ο πιστός του σωματοφύλακας, αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του. Ένα μυστήριο επικών διαστάσεων, με ένα αξιοθαύμαστο και πολυπληθές καστ σκοτεινών χαρακτήρων, που ο συγγραφέας ενορχηστρώνει με επιδέξιο τρόπο. Μάλιστα, η λύση της υπόθεσης μοιάζει με αυτήν ενός παζλ, εξού και ο Ιταλός εκδότης του βιβλίου δημιούργησε επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο σε αυτό.
Με εξίσου ενδιαφέροντα τρόπο εκτυλίσσεται η πλοκή του επόμενου τίτλου, που η συγγραφέας, αν και Ισπανίδα, τοποθέτησε στο Λονδίνο, λόγω της πλούσιας λογοτεχνικής του ιστορίας. Η Mónica Gutiérrez αγαπάει τα βιβλία και γι’ αυτό έγραψε το «Βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» (μτφρ. Κάλλια Ταβουλάρη), διερωτώμενη αν ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Και καλούμαστε να απαντήσουμε ως αναγνώστες ακολουθώντας την Άγκνες Μαρτί στο Λονδίνο, όπου βρίσκει δουλειά σε ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Μέσα από τα βιβλία και τους ανθρώπους που γνωρίζει εκεί αρχίζει να βλέπει τη ζωή αλλιώς. Ώσπου ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται και ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ που αναλαμβάνει την υπόθεση διαταράσσει την ηρεμία και τη γαλήνη της.
Αλλάζουμε κλίμα και περνάμε στο non fiction. Μια ψυχοθεραπεύτρια και ένας φιλόσοφος συγκέντρωσαν συμβουλές από τους μεγάλους φιλοσόφους και μας τις προσφέρουν στη συναρπαστική «Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα» (μτφρ. Μανώλης Ανδριωτάκης). Η Antonia Macaro και ο Julian Baggini έγραψαν μια ενδιαφέρουσα και πρακτική «εισαγωγή στη φιλοσοφία» με τη μορφή λεξικού, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει λήμματα που αντλούν υλικό από διάφορους στοχαστές και αφορούν το άγχος, την αμφιβολία, την ενοχή, την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τη χαλάρωση, τον πατριωτισμό, την ευγνωμοσύνη, την ανία κ.ά. Όπως γράφτηκε πολύ εύστοχα, με αυτό το βιβλίο είναι σαν να έχεις προσλάβει τα πιο λαμπρά μυαλά για συμβούλους.
Ωραία γραφή, χιούμορ και πολύτιμες γνώσεις είναι τα χαρακτηριστικά του βιβλίου που μας δείχνει ότι η Ιστορία δεν αφορά μόνο μάχες και πολέμους, αλλά βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας. Ο τίτλος «Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος) αποτυπώνει γλαφυρά το περιεχόμενο του βιβλίου, αφού στο σπίτι ο Bill Bryson εντοπίζει τον τρόπο που συνδέονται τα πράγματα γύρω μας, συγκροτώντας τη δική μας καθημερινότητα, τη δική μας ιστορία. Και το κάνει χωρίς να βγει καν από τους τέσσερις τοίχους του δικού του σπιτιού, περιπλανώμενος σε αυτό και αναλογιζόμενος πώς προέκυψαν πράγματα συνηθισμένα.
Aν θέλετε περισσότερες προτάσεις, μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον εορταστικό κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο.