Ερευνητές επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο με τις μούμιες παιδιών στις κατακόμβες της Σικελίας

Ομάδα ερευνητών επιχειρεί να λύσει το μυστήριο με τις παιδικές μούμιες στις κατακόμβες της Σικελίας Facebook Twitter
Instagram
0

Τα μυστικά που κρύβουν οι παιδικές μούμιες, ηλικίας 200 ετών, οι οποίες βρέθηκαν στις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Σικελίας αναμένεται να αποκαλύψει βρετανική ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων Χ.

Η Dr Kirsty Squires, από το Πανεπιστήμιο Staffordshire, θα ηγηθεί μιας πρώτης απόπειρας να αφηγηθεί τις ιστορίες μερικών από τα 163 παιδιά των οποίων τα λείψανα βρίσκονται στους διαδρόμους και τις κρύπτες του διάσημου υπόγειου τάφου.

Οι κατακόμβες «φιλοξενούν» συνολικά 1.284 μουμιοποιημένα και σκελετοποιημένα πτώματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή από μούμιες στην Ευρώπη. Πολλά από τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί, εντοπίστηκαν ως σκελετοί ενώ άλλα περιγράφονται από τους ειδικούς σα να φαίνεται ότι κοιμούνται.

Η διετής έρευνα θα επικεντρωθεί στα παιδιά που πέθαναν μεταξύ 1787 και 1880 και, αρχικά, σε 41 πτώματα που εντοπίστηκαν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο «παιδικό παρεκκλήσι».

Κανένα από τα στοιχεία της ταυτότητας, της αιτίας θανάτου και του ιατρικού ιστορικού των παιδιών δεν είναι γνωστά ενώ και οι ταμπέλες που φέρουν τα πτώματα έχουν διαβρωθεί.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν να ανακαλύψουν μια καλύτερη εικόνα για τη ζωή και το θάνατο των παιδιών διασταυρώνοντας τα ανατομικά ευρήματα που εντοπίστηκαν, με το αρχειακό υλικό, συμπεριλαμβανομένων δύο βιβλίων που περιέχουν ονόματα και έτος θανάτου.

«Αυτόν τον μήνα θα πραγματοποιήσουμε την επιτόπια εργασία μας», είπε η Squires. «Θα πάρουμε μια φορητή μονάδα ακτίνων Χ και θα τραβήξουμε εκατοντάδες εικόνες των παιδιών από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

»Ελπίζουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάπτυξη, την υγεία και την ταυτότητά τους, συγκρίνοντας τα βιολογικά με τα πολιτιστικά στοιχεία: τον τρόπο που έχουν μουμιοποιηθεί τα άτομα και τα ρούχα που φορούν επίσης».

Οι κατακόμβες, κάποτε αποκλειστικά για τους νεκρούς μοναχούς του τάγματος των Καπουτσίνων, έχουν γίνει ένα δημοφιλές, αν και μακάβριο, τουριστικό αξιοθέατο, με κάθε χαραμάδα να φιλοξενεί ένα πτώμα σε ανοιχτή θέα. Οι σωζόμενοι νεκροί ήταν συχνά ντυμένοι με τα καλά τους ρούχα και τους επισκέπτονταν οι συγγενείς τους.

Οι μοναχοί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην εκκλησία της Santa Maria della Pace το 1534. Δημιούργησαν έναν ομαδικό τάφο για τους νεκρούς τους, που άνοιγε σαν δεξαμενή κάτω από ένα βωμό, αλλά, όταν γέμιζε, οι νεκροί μεταφέρονταν σε ένα θησαυροφυλάκιο. Στη συνέχεια σκάφτηκε νέα κρύπτη.

Όταν επρόκειτο να μεταφερθούν τα πτώματα από τον υπερπλήρη θόλο, 45 από τους νεκρούς μοναχούς που είχαν εκταφεί βρέθηκε ότι είχαν μουμιοποιηθεί φυσικά, με τα πρόσωπά τους αναγνωρίσιμα, μια εξέλιξη που θεωρήθηκε ότι ήταν πράξη του Θεού.

Αντί να θάψουν τα λείψανα, τα πτώματα εκτέθηκαν, στηριγμένα σε κόγχες κατά μήκος των τοίχων του πρώτου διαδρόμου του νέου νεκροταφείου.

Το 1787, δημοσιεύτηκε μια επιστολή που ανέφερε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είχαν το δικαίωμα να φιλοξενούνται στις κατακόμβες μετά θάνατον.

Σχεδόν όλη η έρευνα μέχρι σήμερα αφορούσε στις ενήλικες μούμιες, εκτός από μια εντυπωσιακή εξέταση της Rosalia Lombardo, η οποία πέθανε από πνευμονία μια εβδομάδα πριν από τα δεύτερα γενέθλιά της, στις 6 Δεκεμβρίου του 1920.

Η εκπληκτικά πλήρης διατήρησή της ερευνήθηκε πριν από μια δεκαετία από τον δρ. Dario Piombino-Mascali, ο οποίος συνεργάζεται με την Squires.

«Πολλές από τις μούμιες είναι αποτέλεσμα φυσικής αφυδάτωσης. Άλλες μούμιες υποβλήθηκαν σε χημική επεξεργασία. Αυτές που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, διατηρούνται συνήθως καλύτερα.

»Μερικές από αυτές, δε, διατηρούνται εξαιρετικά. Μοιάζουν πραγματικά με παιδιά που κοιμούνται. Έχουν σκουρύνει με τον καιρό, αλλά μερικές έχουν ακόμη και ψεύτικα μάτια, οπότε φαίνεται σα να σε κοιτάζουν. Μοιάζουν με μικροσκοπικές κούκλες.

»Φυσικά και θέλεις να κάνεις κάτι για να τα διατηρήσεις και να βεβαιωθείς ότι οι ιστορίες τους θα ειπωθούν. Είναι πολύ σκληρό όταν ασχολείσαι με παιδιά στην ανθρωπολογία» λέει.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ομάδας, θα ληφθούν 14 ακτινογραφίες ανά μούμια, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνέχεια από τον δρ Robert Loynes, έναν συνταξιούχο ορθοπεδικό χειρουργό που έχει ερευνήσει στο παρελθόν αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες.

Ο δρ. Dario Piombino-Mascali, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας, η εργασία στα εύθραυστα πτώματα να είναι «μη επεμβατική».

Στη συνέχεια ο Eduardo Hernandez, καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες, θα ζωγραφίσει τις εικόνες, που θα προκύψουν από τις ακτινογραφίες, και θα δημιουργήσει εικονογραφήσεις για χρήση σε εκπαιδευτικά φυλλάδια, που θα διανέμονται στις κατακόμβες και αλλού.

Τα τελευταία πτώματα που εγκλωβίστηκαν στις κατακόμβες πέθαναν στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Η έρευνα έχει λάβει πάνω από 70.000 λίρες χρηματοδότηση από το Ερευνητικό Συμβούλιο Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βρετανίας.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM