Ο πρίγκιπας Χάρι ζητά να πληρώνει για την αστυνομική προστασία στη Βρετανία- Προσέφυγε στη δικαιοσύνη

Ο πρίγκιπας Χάρι ζητά να πληρώνει για την αστυνομική προστασία στη Βρετανία- Προσέφυγε στη δικαιοσύνη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρίγκιπας Χάρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης που δεν του επιτρέπει να καλύπτει ο ίδιος τις δαπάνες προκειμένου να έχει αστυνομική προστασία όταν βρίσκεται στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με τον δούκα του Σάσεξ, που ζει πλέον στις ΗΠΑ, η ιδιωτική ομάδα ασφαλείας του δεν έχει επαρκή δικαιοδοσία εκτός των συνόρων. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, έχασαν το δικαίωμα για αστυνομική προστασία στη Βρετανία- με τα χρήματα των φορολογούμενων- όταν αποσύρθηκαν από τα βασιλικά καθήκοντά τους. 

Όμως, οι δικηγόροι του Χάρι αναφέρουν ότι αυτός ο διακανονισμός δεν παρέχει στον πρίγκιπα το επίπεδο προστασίας που χρειάζεται όταν επισκέπτεται τη Βρετανία. 

«Ελλείψει τέτοιας προστασίας, ο πρίγκιπας Χάρι και η οικογένειά του δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα του», αναφέρει η ανακοίνωση που επικαλείται συμβάν του περασμένου Ιουλίου, όταν η ασφάλειά του τέθηκε σε κίνδυνο ενώ έφευγε από φιλανθρωπική εκδήλωση, εξαιτίας της έλλειψης αστυνομικής προστασίας. Τότε, φωτογράφοι είχαν κυνηγήσει το αυτοκίνητο με το οποίο αναχώρησε από την εκδήλωση. 

Στο παρελθόν η βρετανική κυβέρνηση έχει απορρίψει δύο φορές την προσφορά του Χάρι να πληρώνει την αστυνομική προστασία του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η διαδικασία πίσω από αυτές τις αποφάσεις υπήρξε αδιαφανής και αντιφατική και απέτυχε να λάβει υπόψη όλους τους κινδύνους. 

Τώρα, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ έκανε αίτηση για δικαστική επανεξέταση, μια διαδικασία αμφισβήτησης της νομιμότητας αποφάσεων δημόσιου φορέα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο πρίγκιπας Χάρι θέλει προσωπικά να καλύπτει τις δαπάνες για την αστυνομική προστασία και όχι να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, τονίζουν οι δικηγόροι του. 

«Η Βρετανία θα είναι πάντα το σπίτι του πρίγκιπα Χάρι και μια χώρα στην οποία θέλει να είναι ασφαλείς η σύζυγος και τα παιδιά τους», επισημαίνουν οι δικηγόροι του, που ανέφεραν ότι η αίτηση για επανεξέταση έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τώρα αυτές τις πληροφορίες, λόγω διαρροής στον βρετανικό Τύπο. 

«Με την έλλειψη αστυνομικής προστασίας προκαλείται πολύ μεγάλος προσωπικός κίνδυνος. Ο πρίγκιπας Χάρι ελπίζει ότι αυτή η αίτηση- έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εκκλήσεων για ασφάλεια στη Βρετανία- θα επιλύσει αυτή την κατάσταση», συμπληρώνει η σχετική ανακοίνωση. 

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε ότι το σύστημα παροχής προστασίας είναι «αυστηρό και αναλογικό». Η μακροχρόνια πολιτική της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι να μην παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον όποιον διακανονισμό, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ατόμων. Πρόσθεσε ότι θα ήταν «ανάρμοστο» να σχολιάσει λεπτομερώς τις όποιες νομικές διαδικασίες. 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Διεθνή / Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για ενέργεια κάποιου χάκερ ή για εσωτερική διαρροή, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι τα σχέδια για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Διεθνή / Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Ο Πέιν είχε στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση της διασημότητας
LIFO NEWSROOM
Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις - Η στήριξη στον Τραμπ έρχεται κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρικτές ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ
LIFO NEWSROOM