«Δευτέρα και 13»: Μια συλλογή διηγημάτων που αποδεικνύει πως απέναντι στη δημιουργικότητα είμαστε όλοι ίσοι
Τα διηγήματα του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος γράφτηκαν από άτομα με προβλήματα όρασης που συμμετείχαν στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη.
ADVERTORIAL
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξουν μέσα μας παγιωμένες πεποιθήσεις; Να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε διαχωρισμούς και ανισότητες και να αντιληφθούμε πως η αληθινή πρόοδος είναι εκείνη που επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται ισότιμα; Μερικές φορές χρειάζεται μόνο μια καλή αφορμή. Κάπως έτσι, ως αφορμή, λειτούργησε η συμμετοχή της γραμματέως της Ομοσπονδίας Τυφλών, Βιβή Τσαβαλιά, σε ένα από τα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη.
Η συγγραφέας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ασχολείται με τη βιωματική γραφή αναζητώντας εκείνες τις εμπειρίες, τα βιώματα ή τις πεποιθήσεις που μπορούν να παρακινήσουν τον καθένα να εκφραστεί μέσα από τη γραφή. Στο παρελθόν έχει δουλέψει με διάφορες ομάδες όπως ηλικιωμένοι με άνοια ή ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες κι έτσι, δέχτηκε με χαρά και ενθουσιασμό την πρόσκληση να διδάξει ένα πολύμηνο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Η επόμενη θετική συγκυρία ήταν η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού που έκανε δεκτή την αίτηση και επιχορήγησε το πολύμηνο σεμινάριο καθώς και τον σχεδιασμό και την έκδοση του βιβλίου «Δευτέρα και 13». Μια ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων, αποτέλεσμα της συνεργασίας των εκδόσεων Εύμαρος με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών όπου συγγραφείς είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης οι οποίοι δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη συγγραφή.
Σε ένα στόμα φυτρώνει ένα ανθρώπινο χέρι, μια γυναίκα ψάχνει το αγέννητο παιδί της στο δάσος, δυο άγγελοι παρακολουθούν τον γάμο τους. Μια ηλικιωμένη ζητάει να πιει σαμπάνια πριν την έξοδό της από τον μάταιο τούτο κόσμο, δυο άλλες, μόνο στα όνειρά τους πια θα επιστρέψουν στη Σμύρνη. Με τι λέξεις να αποχαιρετήσεις τον έρωτα της ζωής σου; Μια δολοφονία είναι πράξη εκδίκησης ή αποκατάσταση δικαιοσύνης; Είσαι ελεύθερος όταν μπορείς να επιλέξεις τη σκλαβιά σου;
Η συλλογή διηγημάτων «Δευτέρα και 13» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος στα βιβλιοπωλεία, θα μοιραστεί σε στις εθνικές και δημοτικές βιβλιοθήκες γιατί εκτός από ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα είναι και η απόδειξη του πόσα μπορεί να καταφέρει κανείς, ξεπερνώντας σωματικές δυσκολίες αλλά και κοινωνικά στερεότυπα.
Η τεχνολογία που σήμερα επιτρέπει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να γράφουν υπαγορεύοντας με τη φωνή τους σε ηλεκτρονικές συσκευές, γίνεται εργαλείο έκφρασης και δημιουργίας. Κι αυτό από μόνο του σημαίνει πως κανένα εμπόδιο, κανένας διαχωρισμός δεν ορθώνεται ανάμεσα στους βλέποντες και τους μη βλέποντες αφού όλοι έχουν τη δική τους ιστορία να αφηγηθούν.
Η συνεργασία ανάμεσα στην Ομοσπονδία Τυφλών και τις Εκδόσεις Εύμαρος είναι μια καλή αρχή, ένα σημείο εκκίνησης για να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες όσων απομονώνονται στον χώρο τους νιώθοντας πως υπάρχουν εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε δράσεις, εκπαιδευτικές εμπειρίες, αλλά και στη δημιουργική διαδικασία γενικότερα.
Η αλήθεια που απέδειξε το βιβλίο«Δευτέρα και 13» είναι πως στο επόμενο Σεμινάριο Δημιουργικής και Βιωματικής Γραφής μπορούν να συμμετάσχουν ανοικτά όσοι επιθυμούν, χωρίς καμιά ταμπέλα ή διαχωρισμό. Κι αυτή είναι η αξία της συμπερίληψης όταν εφαρμόζεται στην πράξη για να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε, όπως θα διαβάσεις και στο βιβλίο «η ζωή αρχίζει στην άλλη πλευρά της απελπισίας».
Το «Δευτέρα και 13» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι συγγραφείς:
Τάκης Αλεξανδράκης, Κωνσταντίνα Γκιόκα, Γιώργος Ευφροσυνίδης, Μαρία Θωμάρεη, Σωτήρης Κορφιάτης, Μάνθα Μάκκα, Κατερίνα Μάντεση, Κωστούλα Μπαλάσκα, Ευαγγελία Μπρούστα, Γιώργος Πανόπουλος, Αναστασία Παππά, Μαρία Τζεβελέκου, Όλγα Φλώρου.
Η επιλογή κειμένων είναι της Ειρήνης Δερμιτζάκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλίκη Κακουλίδου
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος, http://www.evmarosbooks.gr/