Το Βέλγιο θέτει σε ισχύ στις 28 Ιανουαρίου το «βαρόμετρο κορωνοϊού», ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο οποίο θα υιοθετούνται μέτρα ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Πρόκειται για έναν χρωματικό κώδικα, που θα επιτρέπει στις αρχές να λαμβάνουν μέτρα ανάλογα με τις νοσηλείες και τον αριθμό των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η εφαρμογή του «βαρόμετρου κορωνοϊού» θα ξεκινήσει με το Βέλγιο στο κόκκινο, το οποίο ισχύει όταν το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή, κάτι που μεταφράζεται σε 150 νέες ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία και πάνω από 500 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.
Ο συναγερμός θα είναι στο «πορτοκαλί»- που σημαίνει ότι το σύστημα υγείας δέχεται πίεση- όταν οι νέες ημερήσιες εισαγωγές είναι 65-149 και οι νοσηλευόμενοι στην εντατική 300-500. Τέλος, το Βέλγιο θα είναι στο «κίτρινο» όταν υπάρχουν λιγότερες από 65 νέες ημερήσιες εισαγωγές και λιγότεροι από 300 ασθενείς στις ΜΕΘ.
Το βαρόμετρο θα βοηθά στη λήψη των αποφάσεων, αλλά η συμβουλευτική επιτροπή θα είναι εκείνη που θα κρίνει σε ποιο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται η χώρα και ποια μέτρα θα ισχύουν, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, την τελευταία εβδομάδα ο μέσος αριθμός ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, λόγω κορονοϊού, ήταν 255, αυξημένος κατά 39,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 31.780 (αυξημένα κατά 34,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).
Πάντως, από τις 28 Ιανουαρίου το Βέλγιο θα χαλαρώσει κάποια μέτρα. Το ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων θα παραταθεί κατά μία ώρα, έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε παραστάσεις πολιτισμού.
Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ