Μπομπ Ντίλαν: Η Sony Music αγόρασε τα δικαιώματα για την ηχογραφημένη μουσική του

Μπομπ Ντίλαν: Η Sony Music αγόρασε τα δικαιώματα για την ηχογραφημένη μουσική του Facebook Twitter
Φωτο: EPA
0

Η Sony Music αγόρασε όλη την ηχογραφημένη μουσική του Μπομπ Ντίλαν και θα κυκλοφορεί τα άλμπουμ του, με τη συμφωνία να έρχεται μετά από μια άλλη με αντίπαλη εταιρεία, τη Universal Music, στην οποία παραχώρησε τα πνευματικά του δικαιώματα για τη συγγραφή τραγουδιών.

Τα συγγραφικά του δικαιώματα, που πουλήθηκαν το 2020, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Οι οικονομικοί όροι της νέας συμφωνίας του Μπομπ Ντίλαν δεν αποκαλύφθηκαν.

Με τη συμφωνία η Sony Music απέκτησε ολόκληρο τον ηχογραφημένο μουσικό κατάλογο του Μπομπ Ντίλαν, συμπεριλαμβανομένων όλων των προηγούμενων άλμπουμ του, και «τα δικαιώματα για πολλές μελλοντικές κυκλοφορίες», όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό από το μουσικό περιοδικό Billboard, τα δικαιώματα για τις ηχογραφήσεις του Ντίλαν μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, με βάση την εκτίμηση των 16 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια έσοδα σε όλο τον κόσμο.

Στην περίπτωση του Ντίλαν, η σύνθεση των τραγουδιών του είναι τόσο πολύτιμη λόγω των χιλιάδων διασκευών των τραγουδιών του που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια – από τον Peter, τον Paul & τη Mary τη δεκαετία του 1960 έως την Adele, η οποία ηχογράφησε το «Make You Feel My Love» του Ντίλαν στο πρώτο της άλμπουμ.

Η ιστορία του Ντίλαν με την Columbia Records, η οποία ανήκει στη Sony, ξεκινάει πριν από 60 χρόνια. Υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία το 1961, όταν τον ανακάλυψε ο Τζον Χάμοντ, και το πρώτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

«Χαίρομαι που όλες οι ηχογραφήσεις μου μπορούν να παραμείνουν εκεί που ανήκουν», δήλωσε ο Ντίλαν.

Ο 80χρονος κάτοχος του Νόμπελ λογοτεχνίας μουσικός πούλησε τα δικαιώματα για τις δικές του κύριες ηχογραφήσεις στη Sony τον Ιούλιο και η συμφωνία κρατήθηκε μυστική για πολλούς μήνες.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός κύματος αγορών για καταλόγους καλλιτεχνών, οι οποίοι περιλάμβαναν την αγορά 550 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Sony των καταλόγων ηχογραφημένης μουσικής και σύνθεσης τραγουδιών του Μπρους Σπρίνγκστιν, καθώς και άλλες σημαντικές συμφωνίες για το έργο των Πολ Σάιμον, Στίβι Νικς, Τίνα Τέρνερ, Νιλ Γιάνγκ, Σακίρα και άλλων.

Εν τω μεταξύ το τεράστιο αρχείο του Μπομπ Ντίλαν που θα στεγάζεται στο Bob Dylan Centre στην Τάλσα της Οκλαχόμα πρόκειται να ανοίξει τον Μάιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Grammy 2025: Η Beyoncé στην κορυφή, με φόντο τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες

Πολιτισμός / Grammy 2025: Η Beyoncé στην κορυφή, με φόντο τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες

Η Beyoncé κυριαρχεί στις υποψηφιότητες με 11, φτάνοντας συνολικά τις 99 υποψηφιότητες στην καριέρα της και κατακτώντας τον τίτλο της πιο πολυβραβευμένης καλλιτέχνιδας στην ιστορία των Grammy
LIFO NEWSROOM
Ο απολογισμός του Εθνικού θεάτρου την τριετία 2022-2025

Πολιτισμός / Ο απολογισμός του Εθνικού Θεάτρου για την τριετία 2022-2025

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος παρουσίασε τον καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό της τριετίας της θητείας του λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του.
LIFO NEWSROOM
Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Πολιτισμός / Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

«Είμαι ικανός να νιώσω και ντροπή εξαιτίας της χώρας μου» τόνισε στην ομιλία του στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ο διακεκριμένος Βρετανός ηθοποιός, Στίβεν Φράι
LIFO NEWSROOM
Η τελετή απονομής των International Opera Awards 2025 για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Πολιτισμός / Η τελετή απονομής των International Opera Awards για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Η μεγάλη διεθνής διοργάνωση ξεχωρίζει τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα στον κόσμο της λυρικής τέχνης και επιβραβεύει νεότερους αλλά και διακεκριμένους καλλιτέχνες της όπερας», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Κουμεντάκης
LIFO NEWSROOM
GRAIL AWARDS 2025:Βραβεία και 29 Έπαινοι στη 2η διοργάνωση των Ελληνικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού

Πολιτισμός / GRAIL AWARDS 2025:Βραβεία και 29 Έπαινοι στη 2η διοργάνωση των Ελληνικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού

Ο θεσμός των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού GRAIL, ένωσε την εγχώρια δημιουργική σκηνή, στοχεύοντας σταθερά και σθεναρά, στην εξωστρέφεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής εντός και εκτός
LIFO NEWSROOM
Γάτες, αμβλώσεις και εφιαλτικά σαββατοκύριακα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γάτες, αμβλώσεις και εφιαλτικά Σαββατοκύριακα από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών κυκλοφορεί στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα, με την παράσταση να κλέβουν το πραγματικά υπέροχο και οσκαρικό animation «Flow» και το σκληρό, δύσθυμο, μα απαραίτητο «April» της Λέα Κουλουμπεγκασβίλι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ