Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Οτάβα, ενώ τώρα η καναδική αστυνομία παίρνει μέτρα για να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών κατά των υγειονομικών μέτρων.
Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση χιλιάδων λίτρων καυσίμων και απομάκρυνε ένα βυτιοφόρο. Παράλληλα, δικαστής ενέκρινε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που απαγορεύουν το συνεχές κορνάρισμα των φορτηγών που έχουν συγκεντρωθεί στην Οτάβα.
Το «κομβόι της ελευθερίας», που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία οδηγών κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών, έχει προκαλέσει χάος στην Οτάβα τις τελευταίες 11 ημέρες. Αυτό το σαββατοκύριακο, η αστυνομία μέτρησε 1.000 φορτηγά και 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης, από 3.000 οχήματα και 10-15.000 άτομα που έκαναν εκεί διαμαρτυρία το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Σήμερα, ο δήμαρχος της Οτάβας- που χθες κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- ζήτησε από την κυβέρνηση να ορίσει μεσολαβητή που θα συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις κινητοποιήσεις.
«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα ομοσπονδιακά κόμματα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε νωρίτερα σήμερα η Ταμάρα Λιτς, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Θέλουμε την άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, των περιορισμών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Καναδών», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν το κίνημα.
Στο μεταξύ, η αστυνομία εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, κυρίως με καύσιμα. «Όσοι επιχειρήσουν να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές κινδυνεύουν να συλληφθούν», προειδοποίησαν οι αρχές. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν ενώ κόπηκαν και περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις.
Ο Καναδός Τζάστιν Τριντό, που είναι σε καραντίνα καθώς έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, δεν έκανε σχόλιο για τις διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις το σαββατοκύριακο. Την περασμένη Πέμπτη είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να καλέσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την τάξη.
«Ο Τριντό δεν έχει να κερδίσει τίποτα συνομιλώντας με τους διαδηλωτές», σχολίασε η Ζενεβιέβ Τελιέ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας. Ο συνάδελφός της Φρεντερίκ Μπουατί, του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, δεν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα η κινητοποίηση να εξελιχθεί σε «πολιτική κρίση».
«Ο Τριντό αντέδρασε άσχημα στην αρχή. Αντέδρασε πολύ έντονα και απότομα όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει όλη την κινητοποίηση ως διαδήλωση ακροδεξιών», εξήγησε. «Έριξε λάδι στη φωτιά (…) πολιτικοποιώντας τον εμβολιασμό, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters