Tο μοναδικό beat του Σάσκε μέσα από το Κατάστημα Κράτησης Νιγρήτας στο Onassis Channel
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 21:00, ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ράπερ των τελευταίων ετών έρχεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Tο STAGES A/LIVE, η σειρά συναυλιών του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής, συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο της. Στο νέο live στο Onassis Channel, oι παλμοί μας συντονίζονται με το μοναδικό beat του Σάσκε μέσα από το Κατάστημα Κράτησης Νιγρήτας.
Αυτό το STAGES A/LIVE δεν το περίμενε κανείς. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 21:00, ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ράπερ των τελευταίων ετών έρχεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή. Ο Saske εκπέμπει ζωντανά από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών και μας χαρίζει ένα live στο πιο απρόσμενο μέρος.
Από την Καβάλα στο Miami και από εκεί στην Αθήνα. Ο Saske επαναπροσδιορίζει διαρκώς την ελληνική ραπ σκηνή με κάθε κίνησή του. Απρόσμενα κομμάτια, δυναμικά flows και στίχοι που δεν μπορεί να γράψει, αν πρώτα δεν έχει ζήσει αυτό για το οποίο μιλάει. Κι όλο αυτό, σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο που επέλεξε το Ίδρυμα Ωνάση για την κινηματογράφηση αυτή της απρόσμενης συναυλίας, το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Η συναυλία της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση, STAGES A/LIVE είναι η πρώτη μουσική εκδήλωση που έχει γίνει στον χώρο, με σκοπό να δώσει περισσότερο φως στην προσπάθεια ενός καταστήματος κράτησης να απασχολεί διαρκώς και δημιουργικά τους κρατούμενούς του, αλλά και ως μια υπενθύμιση ότι όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Κανείς, ούτε ο ίδιος ο Saske, δεν μπορεί να ξέρει αν η ζωή του θα είχε εξελιχθεί με ένα τρόπο που θα τον οδηγούσε στη φαντασμαγορία που βιώνει σήμερα ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ράπερ των τελευταίων ετών, αν δεν είχε ζήσει την παιδική του ηλικία στο Miami, όπου ήρθε σε επαφή από πολύ μικρή ηλικία με τον ήχο και την εικονογραφία του αμερικανικού hip-hop.
Με αυτές τις αναφορές ο, γεννημένος το 1998 στη Χρυσούπολη Καβάλας, κατά κόσμον Οδυσσέας Ντζιμάνης, επέστρεψε ως έφηβος πια, στη γενέτειρά του, όπου τη σκυτάλη των επιρροών του πήρε η ελληνική σκηνή, από τους Active Member μέχρι τους FFC και TXC. Το 2014 με την ανεπίσημη κυκλοφορία των πρώτων του tracks, ο Saske ξεκίνησε να υπάρχει στον χάρτη της ελληνικής ραπ σκηνής. Δύο χρόνια αργότερα ενηλικιώθηκε και μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει ηχοληψία, όμως η μουσική ήταν o δημιουργικός μονόδρομος πάνω στον οποίο είχε πια επίσημα αρχίσει να κινείται με γοργά, στέρεα βήματα. Γρήγορα ενσωματώθηκε στη νεοσύστατη τότε ακόμη OffBeat Records και τον Νοέμβριο του 2017 έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω του με το single “Safari,” το οποίο σήμερα, μετρά 2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.
Ήταν όμως η εκκωφαντική επιτυχία των διπλά πλατινένιων singles «Ξέρω Μάνα» και «Cyan», και το χρυσό ντεμπούτο του με τίτλο “Saskepticism Vol. 1” (2019) που τον εδραίωσαν στο τερέν της νέας, ελληνικής, ραπ σκηνής ως έναν από τους gamechangers του χώρου. Ακριβώς γιατί δεν του αρκεί να γράφει και να παίζει σαν να στοχεύει σε ένα φόρο τιμής στο παρελθόν. Σκέφτεται «έξω από το κουτί», πειραματίζεται με διαφορά genres, δοκιμάζεται ακόμη και σε πεδία που δεν θα περίμενε κανείς, όπως έκανε πέρυσι απαγγέλλοντας ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη για λογαριασμό του Ιδρύματος Ωνάση με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του ποιητή. Τελικά ο Saske ορίζει το σήμερα του εγχώριου χιπ-χοπ με τη φόρα κάποιου που έχει το βλέμμα του από τώρα στραμμένο στο αύριο. Ο Saske είναι ήδη εκεί.
Το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τις Σέρρες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, ενώ σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 720 κρατούμενους από διάφορετικές χώρες. Από το 2016, υπό την διεύθυνση του καταστήματος κράτησης λειτουργεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ένα σχολείο που μέσα από σημαντικές δράσεις των κρατούμενων τους δίνει τη δυνατότητα να απασχοληθούν με κάτι δημιουργικό. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι κρατούμενοι στη Νιγρίτα έχουν εκδόσει βιβλία – όπως τα ΑΚΟΥΣΕ ΜΑΣ!, ΤΑ STOIΧΑΚΙΑ ΤΩΝ LOCKE DOWN, γραφές εν-τάξη – έχουν κάνει μία μικρού μήκους ταινία με τίτλο, «Αύριο είναι Δευτέρα», η οποία συμμετείχε και σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, και έχουν ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας λειτουργεί το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, «Ηλεκτρονικό Επισκεπτήριο» μέσα από το οποίο οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μέσω skype με ψυχιάτρους του Γ.Ν Σερρών, μία φορά την εβδομάδα.
Το STAGES A/LIVE δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση μέσα στο 2020 για την υποστήριξη των ανεξάρτητων ελληνικών μουσικών σκηνών της χώρας, σε μια περίοδο που ήταν τα πάντα κλειστά. Έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2021 και γνώρισε τεράστια ανταπόκριση. Έναν χρόνο μετά, το STAGES A/LIVE μεταμορφώνεται και επιστρέφει, αυτή τη φορά στα πιο απρόσμενα μέρη, διοργανώνοντας συναυλίες με τους πιο απρόσμενους καλλιτέχνες, γιατί η μουσική και οι μουσικοί δεν σταματούν ποτέ να μας εμπνέουν, να μας ταξιδεύουν, να μας συγκινούν.
Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
SASKE
Saske: vocals
DJ Playboilaflame: Dj
Management: OffBeat Records
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
Διευθυντής: Οικονόμου Γεώργιος
Αρχιφύλακας: Μαργαριτόπουλος Αθανάσιος
Φύλακες: Ζαφειριάδης Γιώργος, Αργυριάδης Κώστας, Χατζηθωμάς Μάρκος, Ελληνίδης Διονύσιος
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Σκηνοθεσία - Κάμερα: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης
Εικονοληψία: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Φίλιππος Ζαμίδης, Κοραλία Δογάνη
Βοηθός Video Crew: Ανδρέας Μάρκου
Συντονισμός & Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώτης Ποσπορέλης
Εκτέλεση Παραγωγής: Χρήστος Παπαναντσίδης
Βοηθός Παραγωγής & Βack-office Support: Γιάννης “Nox” Ευσταθίου
Τεχνικός Φωτισμού: Δημήτρης Σταμπολής
Βοηθός Τεχνικού Φώτων: Παύλος Λύγουρης
Ηχογράφηση: Θέμης Δημητρακόπουλος, Μίμης Κωνσταντινίδης
Editing/Rough Mix: Γιώργος Ταχτσίδης
Τεχνικός Monitor: Μίμης Κωνσταντινίδης
Τεχνικός Σκηνής: Νίκος Φονιαδάκης
Post Mix Production: Θέμης Δημητρακόπουλος, Γιώργος Ταχτσίδης
Τεχνική Υποστήριξη: Νίκος Ντούλας
Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης
Φωτογράφιση: Αλέξανδρος Αβραμίδης