Ένα σοκαριστικό κείμενο, ακόμη και για τα στάνταρντ του Κρεμλίνου- όπως επισημάνθηκε- δημοσίευσαν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ: κάνοντας λόγο για κατάληψη της Ουκρανίας και προσάρτηση στη Ρωσία.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε σε αρκετά ρωσικά κρατικά ΜΜΕ το Σάββατο- ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανια- και στη συνέχεια διεγράφη, σύμφωνα με τον Κρίστο Γκρόζεφ, εκτελεστικό διευθυντή της ερευνητικής ιστοσελίδας Bellingcat.
Σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, ο ίδιος έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοκαριστικό, ακόμη και για τα στάνταρντ του Κρεμλίνου» κείμενο. «Θεωρούσε δεδομένο ότι “ο Πούτιν έλυσε το ουκρανικό ζήτημα για πάντα”, δηλαδή θεώρησε δεδομένο ότι η Ρωσία κατέλαβε την Ουκρανία και ότι ουσιαστικά την προσάρτησε για πάντα σε μία νέα- παλιά- ένωση», επεσήμανε ο Γκρόζεφ.
..this essay was apparently written for a scenario where Russian armed forces had taken over Kyiv and subjugated the country...Which didn't actually happen. So, what did state news agency do? They deleted the article, as if the plan had never been published in the first place.
— Christo Grozev (@christogrozev) February 27, 2022
«Αυτό το δοκίμιο προφανώς γράφτηκε για ένα σενάριο στο οποίο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταλάβει το Κίεβο και υπέταξε τη χώρα… κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβη. Οπότε, τι έκανε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο; Διέγραψαν το άρθρο, σαν το πλάνο να μην είχε δημοσιευθεί ποτέ», έγραψε σε άλλη ανάρτηση, αναφερόμενος στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο RIA Novosti.
Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι επρόκειτο για συντακτικό λάθος και ότι το κείμενο δεν αντικατόπτριζε την άποψη της κυβέρνησης, σημείωσε. «Όμως το ίδιο άρθρο δημοσιεύθηκε και από άλλα κρατικά “κανάλια”», συμπλήρωσε και παρέθεσε δημοσίευμα του Sputnik, το οποίο παραμένει δημοσιευμένο. Το κείμενο, σχολίασε ο Γκρόζεφ, προορίζονταν για να «εορταστεί» το αποτέλεσμα της «Μεγάλης Ρωσίας», κάτι που δεν συνέβη.
So indeed, this was meant to toast a Greater Russia outcome that never happened. Here's the plan the author had - and apparently, was seen as endorseable by state media: pic.twitter.com/UoGPTIaEIh
— Christo Grozev (@christogrozev) February 27, 2022
Το εν λόγω κείμενο έκανε λόγο για τη γέννηση ενός «νέου κόσμου» με τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία αποκαθιστά την ενότητά της, η τραγωδία του 1991, αυτή η τρομερή καταστροφή της ιστορίας μας, η αφύσικη εξάρθρωση, έχει ξεπεραστεί. Ναι με μεγάλο κόστος, ναι μέσω τραγικών γεγονότων ενός εικονικού εμφύλιου πολέμου, γιατί τώρα αδέλφια χωρισμένα επειδή ανήκουν στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό ακόμη πυροβολούν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν θα υπάρχει πλέον η Ουκρανία ως αντι-Ρωσία», αναφέρει το κείμενο.
«Η Ρωσία αποκαθιστά την ιστορική πληρότητά της, συγκεντρώνοντας τον ρωσικό κόσμο, τον ρωσικό λαό στο σύνολό του, τους Μεγάλους Ρώσους, Λευκορώσους και μικρούς Ρώσους. Αν το είχαμε εγκαταλείψει αυτό, αν είχαμε επιτρέψει την προσωρινή διάσπαση να καθιερωθεί για αιώνες, τότε όχι μόνο θα προδίδαμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά θα μας καταριούνταν οι απόγονοί μας επειδή επιτρέψαμε την διάλυση της ρωσικής γης», συνεχίζει το εν λόγω άρθρο.
«Ο Πούτιν ανέλαβε, χωρίς ίχνος υπερβολής, μια ιστορική ευθύνη αποφασίζοντας να μην αφήσει την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος στις μελλοντικές γενιές. Εξάλλου, η ανάγκη επίλυσής του πάντα θα έμενε ένα βασικό πρόβλημα για τη Ρωσία, για δυο σημαντικούς λόγους. Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, δηλαδή η δημιουργία μιας αντι-Ρωσίας από την Ουκρανία και ένα φυλάκιο για τη Δύση προκειμένου να μας ασκεί πίεση, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος», επισημαίνει το κείμενο.
«Ο πρώτος θα ήταν το κόμπλεξ ενός διχασμένου λαού, το κόμπλεξ του εθνικού εξευτελισμού, όταν το ρωσικό σπίτι έχασε πρώτα μέρος της βάσης του (το Κίεβο) και μετά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την ύπαρξη δύο κρατών, όχι ενός, αλλά δύο λαών. Δηλαδή, είτε να εγκαταλείψουν την ιστορία τους, συμφωνώντας με τις παρανοϊκές εκδοχές ότι “μόνο η Ουκρανία είναι η πραγματική Ρωσία» ή να τρίζουν τα δόντια τους, θυμούμενοι τις εποχές που “χάσαμε την Ουκρανία”», συνεχίζει.
«Η επιστροφή της Ουκρανίας, δηλαδή η επιστροφή στη Ρωσία θα ήταν ολοένα και πιο δύσκολη με κάθε δεκαετία, με την απορωσοποίηση των Ρώσων και επειδή θα αποκτούσε ορμή η υποκίνηση των Ουκρανών, μικρών Ρώσων, εναντίον των Ρώσων. Τώρα το πρόβλημα έχει φύγει. Η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρατική υπόστασή της θα ρευστοποιηθεί, αλλά θα αναδιοργανωθεί, θα επανιδρυθεί και θα επιστρέψει στο φυσικό της κομμάτι του ρωσικού κόσμου», τονίζει ακόμη.