Δραματικές εικόνες μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατά κύματα φυγή Ουκρανών πολιτών από την εμπόλεμη χώρα τους.
Η έκταση της τραγωδίας είναι μεγάλη και αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην ανθρωπιστική κρίση που αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να πάρουν αγωνιώδεις αποφάσεις ζωής μέσα σε λίγες ώρες που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.
Τα παιδιά και τα τετράποδα «παιδιά» τους, καθώς πρόσφυγες δε γίνονται μόνο οι άμαχοι, αλλά και τα κατοικίδιά τους.
Συγκινητικές είναι οι σκηνές σε σταθμούς τρένων, λεωφορεία, σημεία αναμονής και χώρες υποδοχής από τους Ουκρανούς (και μη) που, μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, κουβαλούν και τα κατοικίδιά τους.
«Θα επιβιβαστώ στην πτήση μόνο αν ο σκύλος μου ταξιδέψει μαζί μου. Ειδάλλως, θα μείνω εδώ» παραδέχεται η Τανούτζα Πατέλ, τελειόφοιτη φοιτήτρια από την Ινδία.
Οι πολίτες δεν αποχωρίζονται τα δεσποζόμενά τους παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που συνεπάγεται η απόφασή τους - ο εμβολιασμός και το τσιπάρισμα που είναι υποχρεωτικά ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, λόγω της επιτακτικότητας της κατάστασης, πολλές είναι οι γειτονικές χώρες που επιτρέπουν την είσοδο σε Ουκρανούς χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά για τα ζωάκια τους.
Δεν είναι, πάντως, λίγες οι περιπτώσεις των κηδεμόνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουν μαζί τους. Ηρωική είναι η δράση εθελοντών, καταφυγίων και οργανώσεων που φροντίζουν τα ζώα που μένουν πίσω, εξασφαλίζοντάς τους τροφή, φάρμακα και στέγη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς σε γειτονικές και μη χώρες τής Ουκρανίας, με το συνολικό αριθμό τους να εκτιμάται πως θα φτάσει τα τέσσερα εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, συνολικά από την έναρξη του πολέμου, έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.