Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ»

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο blogger Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ» Facebook Twitter
0

Ο μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι αποφυλακίστηκε μετά από 10 χρόνια κάθειρξης για «κυβερνοεγκλήματα» και προσβολή του Ισλάμ, επειδή ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Ραΐφ μου τηλεφώνησε, είναι ελεύθερος», είπε συγκινημένη η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ναι, απελευθερώθηκε σήμερα», είπε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, που είχε τιμηθεί με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών και 1.000 μαστιγώματα -50 κάθε εβδομάδα επί 20 εβδομάδες- για «προσβολή του Ισλάμ».

Ο 38χρονος σήμερα ακτιβιστής έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης για όλον τον κόσμο.

Η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους πήραν την καναδική υπηκοότητα και σήμερα ζουν στο Κεμπέκ. Η Ενσάφ Χαϊντάρ αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την αποφυλάκιση του συζύγου της ώστε να ενωθεί με την οικογένειά του στον Καναδά.

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος ο blogger Ραΐφ Μπαντάουι- Ήταν φυλακή 10 χρόνια για «προσβολή του Ισλάμ» Facebook Twitter
H Ensaf Haidar παρέλαβε το Βραβείο Ζαχάροφ, το 2015, για λογαριασμό του συζύγου της, Raif Badawi, πού ήταν στην φυλακή. EPA/PATRICK SEEGER

«Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους είναι ελεύθερος», έγραψε στο Twitter η Διεθνής Αμνηστία του Καναδά, κάνοντας λόγο για μια «πολυαναμενόμενη είδηση». «Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη στήριξή σας εδώ και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

«Η Ενσάφ έμεινε άφωνη, ήταν πολύ ξαφνικό. Δούλεψε πολύ σκληρά για την απελευθέρωση του συζύγου της και την έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα», ανέφερε η Κολέτ Λελιέβρ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά.

Η οργάνωση υπενθύμισε ότι ο μπλόγκερ απαγορεύεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM