Σε δημοπρασία ο πίνακας «Shot Sage Blue Marilyn» του Άντι Γουόρχολ με την Μέριλιν Μονρόε

Σε δημοπρασία το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ Facebook Twitter
Φωτ: EPA/JUSTIN LANE
0

Ο οίκος Christie's βγάζει σε δημοπρασία ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 200 εκατ. δολάρια- το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που έχει βγει ποτέ στο σφυρί. 

Πρόκειται για τον πίνακα «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964, «ο σημαντικότερος πίνακας του 20ου αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά», σύμφωνα με δελτίο τύπου του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, υπεύθυνοι του Christie's διευκρίνισαν πως το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα με στόχο μια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Σε δημοπρασία το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ Facebook Twitter
Φωτ: EPA/JUSTIN LANE

Σύμφωνα με κατάταξη του Γαλλικού Πρακτορείου, το απόλυτο ρεκόρ για την πώληση ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία κατέχει αυτή τη στιγμή ο «Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi) του Λεονάρτο ντα Βίντσι, καθώς πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι 450,3 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη.

Σε δημοπρασία το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ Facebook Twitter
Φωτ: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM