Καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών.
Τα συμπεράσματα αυτά της Συνόδου πρέπει να γίνουν κατανοητά από τις αγορές ώστε «να σπάσουμε το παιχνίδι των καιροσκόπων και να μην πληρώνουμε με αυτά τα χρήματα τον πόλεμο της Ρωσίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Καμία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις αυξήσεις που είναι αποτέλεσμα του πολέμου.
»Είναι τιμές που έχουν αποκλειστικό υπαίτιο στην παρούσα συγκύριά τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη εισβολή που αποφάσισε να κάνει στην Ουκρανία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου.
»Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου».
Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».
Σε ό,τι αφορά στην επισιτιστική κρίση, ο πρωθυπουργός φάνηκε καθησυχαστικός για την ελληνική περίπτωση, αλλά είπε ότι θα υπάρξει πρόβλημα για την Αίγυπτο για παράδειγμα.
Κατέληξε δε, λέγοντας πως θα ήταν τραγωδία, «αν μετά τον covid, μετά από αυτή την κρίση, ακολουθήσει και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση του χρόνου».