Για διάπραξη γενοκτονίας στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις αποκαλύψεις για νεκρούς στους δρόμους, στην πόλη Μπούσα κοντά στο Κίεβο.
«Αυτό είναι γενοκτονία, η εξάλειψη ενός ολόκληρου έθνους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο CBS, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Ουκρανία, δεν θέλει «να υποκύψει στην πολιτική της Ρωσίας» και «αυτός είναι ο λόγος που μας καταστρέφουν και μας εξολοθρεύουν». Αυτό, συνέχισε, συμβαίνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. «Είναι ο βασανισμός ολόκληρου του έθνους», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε αποτρόπαιες τις εικόνες με τους νεκρούς ανθρώπους στους δρόμους της Μπούσα, που έχουν προκαλέσει την ευρεία καταδίκη της Δύσης.
«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, αποκεφαλισμένους… δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω τη δολοφονία και τον βασανισμό παιδιών. Δεν αρκούσε για αυτούς τους εγκληματίες να τους σκοτώσουν;», δήλωσε και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για εγκλήματα πολέμου.
«Δεν θα είναι δίκαιο να είναι μόνο ο Πούτιν. Όλοι οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων, όποιος έδωσε εντολές και οδηγίες, πρέπει να τιμωρηθεί», τόνισε. Η τιμωρία, συμπλήρωσε, είναι κάτι που θα αποφασίσει ο πολιτισμένος κόσμος. «Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε.
Στις ίδιες δηλώσεις ο Ζελένσκι είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν, μόνο έπειτα από μία κατάπαυση πυρός. «Είναι δύσκολο να πούμε πώς, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί, μπορούμε να κάνουμε την όποια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. Αυτό είναι σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά ως πρόεδρος, πρέπει να το κάνω», είπε αρχικά.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από τον διάλογο, αν δεν θέλουμε να πεθάνουν εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια. Αλλά δεν μπορώ να κάνω μια συνάντηση όταν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Πρώτα η κατάπαυση πυρός, μετά μπορούμε να συναντηθούμε», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.
Μόσχα: Σκηνοθετημένη παράσταση οι νεκροί
Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούσα, στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των φριχτών εικόνων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες με τα πτώματα είναι «άλλη μία προβοκάτσια». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις είχαν φύγει από την Μπούσα στις 30 Μαρτίου και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου.
Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, πως οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και ότι όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», «βομβαρδίζονταν» από τις ουκρανικές δυνάμεις.
«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από Guardian, AΠΕ/ AFP, Reuters