Πλατεία Καρύτση: Βανδάλισαν το προσκυνητάρι έξω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου

Πλατεία Καρύτση: Βανδαλισμός στον ναό του Αγίου Γεωργίου Facebook Twitter
0

Αντιμέτωποι με μια εικόνα βανδαλισμού ήρθαν οι υπεύθυνοι του ναού του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία Καρύτση. 

Άγνωστοι έσπασαν ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι, που υπήρχε έξω από τον ναό. Ο βανδαλισμός φέρεται να έγινε μετά της 21:30 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, γιατί νωρίτερα λειτουργούσε ο ναός. 

«Είναι ένας ιστορικός ναός του κέντρου, που χτίστηκε το 1849 στα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Αποτελεί μνημείο για την Αθήνα», δήλωσε στο Open ο Νικόλαος Βάλδαμος, πρωτοψάλτης του ναού. «Ήταν ένα παλιό προσκυνητάρι, που χρησίμευε για την είσπραξη συνδρομών την παλιά εποχή, άνω των 100 ετών. Είναι λυπηρό», συμπλήρωσε. 

Η ίδρυση του ναού ανάγεται στον 11ο αιώνα. Κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 υπέστη σημαντικές φθορές, αλλά εξακολούθησε να λειτουργεί. Οι κάτοικοι της ενορίας απευθύνθηκαν στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1840 είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση του ναού της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Ο ναός ανοικοδομήθηκε την περίοδο 1845-1849, σε περισσότερο «βυζαντινό» ρυθμό, με λιγότερες δυτικές επιρροές.

Το 1895 κατασκευάστηκε το τέμπλο και το 1901 ο αρχιερατικός θρόνος, έργα του γνωστού ξυλογλύπτη Ιωάννη Μαγιάση. Στην αγιογράφηση του ναού έχουν συντελέσει σημαντικοί ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Πολυχρόνης Λεμπέσης, ο Δήμος Γεωργαντάς και ο Δημήτριος Πελεκάσης. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιδηροδρομικός εφιάλτης: Ατυχήματα, φωτιές και παρ' ολίγον συγκρούσεις μέσα σε έναν μήνα

Ελλάδα / Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι σε αφύλακτη διάβαση: Έξι σοβαρά ατυχήματα σε έναν μήνα

Από την παρ'ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών μέχρι την εισβολή συρμού στο Μετρό - Τα γεγονότα καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για επαναξιολόγηση των διαδικασιών ασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού
LIFO NEWSROOM
Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας

Ελλάδα / Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας

Η Βάσω Παπανδρέου έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Συρμός προαστιακού στο Μετρό: «Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έκανε λάθος, ο μηχανοδηγός παραβίασε 2 φωτοσήματα»

Ελλάδα / Συρμός προαστιακού μπήκε στη γραμμή του Μετρό: «Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έκανε λάθος, ο μηχανοδηγός παραβίασε 2 φωτοσήματα»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης αποκάλυψε το αλαλούμ που λίγο έλειψε να προκαλέσει νέο σιδηροδρομικό ατύχημα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
LIFO NEWSROOM