-Γιατί τόσο ντόρος για την χθεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία;
Πολιτικοί, ΜΜΕ και ειδικοί αναλυτές προσπαθούσαν επί εβδομάδες να προβλέψουν τα μηνύματα που θα μπορούσε να στείλει στις 9 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω του αιματηρού πολέμου με την Ουκρανία.
-Τι περίμεναν;
Το Reuters φοβόταν πως ο Πούτιν θα προειδοποιούσε ακόμα και για παγκόσμιο όλεθρο. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είχε εκτιμήσει πως ο Ρώσος πρόεδρος ίσως εκμεταλλευόταν τη συγκυρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας το σφυροκόπημα με περισσότερες ελευθερίες στη χώρα του. Και τα χειρότερα σενάρια μπορεί να διαψεύστηκαν, αλλά παραδόξως ούτε αυτό είναι καλό.
-Τι εννοείς;
Η ομιλία του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία δεν συνοδεύτηκε από δηλώσεις που να δίνουν το παραμικρό στοιχείο στη Δύση, για τις προθέσεις και τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας.
-Και τι είπε τελικά ο Πούτιν;
Έμεινε στο ρωσικό αφήγημα που μπλέκει το παρόν με τις νίκες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπαθώντας να «αγγίξει» το εθνικό αίσθημα των Ρώσων. Έχοντας στο πλάι του βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε σε νεοναζιστική απειλή στην Ουκρανία και επανέλαβε τις - αβάσιμες - δικαιολογίες για την εισβολή. Και πέρα από τα σχέδια της δήθεν «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, κατηγόρησε τη Δύση πως ετοιμαζόταν να εισβάλει στα «ιστορικά εδάφη» της Ρωσίας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
-Γιατί πούλησε τόσο πατριωτισμό;
Επειδή, παρά τα όσα υποστηρίζει το Κρεμλίνο, οι μεγάλες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης είναι λίγες και ο πόλεμος κρατά περισσότερο από όσο είχαν υπολογίσει. Όμως ο Πούτιν θέλει να διατηρήσει τη στήριξη των Ρώσων που επωμίζονται τις οικονομικές κυρώσεις της επιλογής του πολέμου.
-Δεν είναι λιγάκι περίεργο ότι ακυρώθηκαν οι αεροπορικές επιδείξεις;
Ακριβώς. Όλοι περίμεναν μια επίδειξη δύναμης αλλά ακυρώθηκαν σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Ροστόβ-ον-Ντον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενημέρωσε πως ακυρώθηκαν οι επιδείξεις λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Όμως η μόνη δικαιολογία θα ήταν οι ισχυροί πλευρικοί άνεμοι στις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες προέρχονταν τα αεροσκάφη, όπως εξήγησε ο Πίτερ Λέιτον, συνεργάτης του Ινστιτούτου Griffith Asia στην Αυστραλία και πρώην αξιωματικός της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Μόσχα πάντως, οι άνεμοι κινούνταν με ταχύτητα 8χλμ/ώρα.
Και τώρα; Τι φοβάται η Ουκρανία και η Δύση;
Πως οι ρωσικές δυνάμεις θα στραφούν, και πάλι, σε εναέρια χτυπήματα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι επιθέσεις αυτές είναι αδιάκριτες και τείνουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες μεταξύ αμάχων. Ο βομβαρδισμός σχολείου στο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, το Σαββατοκύριακο που πέρασε είναι μόνο ένα παράδειγμα τέτοιας επίθεσης. Κατά τη διάρκειά της έχασαν τη ζωή τους 60 άτομα. Περισσότερο αίμα αθώων κοινώς....