Δόντι κοριτσιού ηλικίας 130.000 ετών ίσως προσφέρει ενδείξεις για το εξαφανισμένο είδος των Ντενίσοβαν

Δόντι κοριτσιού ηλικίας 130.000 ετών θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος Facebook Twitter
Φωτ.: Fabrice Demeter
0

Ένα παιδικό δόντι ηλικίας τουλάχιστον 130.000 ετών που βρέθηκε σε σπήλαιο του Λάος θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για έναν πρώιμο άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι Ντενίσοβαν – ένας πλέον εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος – ζούσαν στις θερμές τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για τον άνθρωπο Ντενίσοβαν, ξάδερφο των Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες τους ανακάλυψαν για πρώτη φορά ενώ εργάζονταν σε μια σπηλιά της Σιβηρίας το 2010 και βρήκαν ένα κόκαλο από το δάχτυλο ενός κοριτσιού, που ανήκε σε μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα δάχτυλο και έναν φρονιμίτη που βρήκαν σε σπήλαιο, εξήγαγαν ένα ολόκληρο γονιδίωμα από τη συγκεκριμένο είδος. Στη συνέχεια, το 2019 οι ερευνητές βρήκαν στο οροπέδιο του Θιβέτ, ένα οστό από γνάθο, αποδεικνύοντας ότι μέρος του είδους των Ντενίσοβαν ζούσε και στην Κίνα.

Εκτός από αυτά τα σπάνια απολιθώματα, οι Ντενίσοβαν άφησαν ελάχιστα ίχνη πριν εξαφανιστούν.

Μέσω της διασταύρωσης με τον Homo sapiens, τα απομεινάρια του ανθρώπου Ντενίσοβαν μπορούν να βρεθούν σε σημερινούς πληθυσμούς στη νοτιοανατολική Ασία και την Ωκεανία.

Οι Αβορίγινες Αυστραλοί και οι κάτοικοι της Παπούα Νέας Γουινέας έχουν έως και 5% του DNA του αρχαίου αυτού είδους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι σύγχρονοι πρόγονοι αυτών των πληθυσμών ήταν «αναμειγμένοι» με τους Ντενίσοβαν στη νοτιοανατολική Ασία», όπως δήλωσε ο Clement Zanolli, παλαιοανθρωπολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε χθες στο Nature Communications.

Ωστόσο δεν υπήρχε «φυσική απόδειξη» της παρουσίας τους σε αυτό το τμήμα της ασιατικής ηπείρου, μακριά από τα παγωμένα βουνά της Σιβηρίας ή του Θιβέτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας.

Αυτό συνέβη τη στιγμή που η ομάδα των επιστημόνων άρχισε να ψάχνει στο σπήλαιο Cobra στο βορειοανατολικό Λάος. Εκεί, οι ειδικοί των σπηλαίων ανακάλυψαν το 2018, το σπήλαιο Tam Pa Ling, όπου έχουν ήδη βρεθεί τα λείψανα αρχαίων ανθρώπων.

Το δόντι αμέσως φάνηκε να έχει «τυπικά ανθρώπινο» σχήμα, εξήγησε ο Zanolli. Σύμφωνα με τη μελέτη, βασισμένη σε αρχαίες πρωτεΐνες, το δόντι ανήκε σε ένα παιδί, πιθανότατα κορίτσι, ηλικίας μεταξύ 3,5 και 8,5 ετών.

Αλλά το δόντι είναι πολύ παλιό για χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα και το DNA δεν έχει διατηρηθεί σε καλά επίπεδα λόγω της ζέστης και της υγρασίας, που επικρατούν στην περιοχή, διευκρίνισε ο παλαιοανθρωπολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Fabrice Demeter.

Αφού ανέλυσαν το σχήμα του δοντιού, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι πιθανότατα άνηκε σε Ντενίσοβαν που έζησε μεταξύ 164.000 και 131.000 ετών πριν.

Στη συνέχεια μελέτησαν το εσωτερικό του δοντιού μέσω διαφορετικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης πρωτεϊνών και μιας τρισδιάστατης ανακατασκευής από ακτίνες Χ.

Η εσωτερική δομή του δοντιού ήταν παρόμοια με αυτή των γομφίων που βρέθηκαν στο θιβετιανό δείγμα του Ντενίσοβαν. Ήταν ξεκάθαρα διακριτό από τους σύγχρονους ανθρώπους και άλλα αρχαία είδη που ζούσαν στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

«Οι πρωτεΐνες μας επέτρεψαν να αναγνωρίσουμε το φύλο –θηλυκό– και να επιβεβαιώσουμε τη σχέση του με το είδος Homo», δήλωσε η Demeter, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, όπου έχει προσωρινή βάση το δόντι.

Η δομή του δοντιού είχε κοινά χαρακτηριστικά με τους Νεάντερταλ, που ήταν γενετικά κοντά στους Ντενίσοβαν. Όμως ο Zanolli εξήγησε ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για δείγμα Ντενίσοβαν, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί ίχνη Νεάντερταλ στα ανατολικά.

Για τον Demeter, η ανακάλυψη δείχνει ότι οι Ντενίσοβαν κατέλαβαν αυτό το μέρος της Ασίας και προσαρμόστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων αλλαγών, από ψυχρά υψόμετρα έως τροπικά κλίματα, ενώ τα ξαδέρφια τους, οι Νεάντερταλ φαίνονταν πιο «εξειδικευμένοι» στις ψυχρές δυτικές περιοχές.

Οι τελευταίοι Ντενίσοβαν θα μπορούσαν επομένως να συναντηθούν και να διασταυρωθούν με σύγχρονους ανθρώπους, οι οποίοι μετέδωσαν τη γενετική τους κληρονομιά στους σύγχρονους πληθυσμούς της νοτιοανατολικής Ασίας, στην εποχή του Πλειστόκαινου.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM