FDA: Έξαρση ηπατίτιδας Α πιθανόν συνδέεται με βιολογικές φράουλες

FDA: Έξαρση ηπατίτιδας Α πιθανόν συνδέεται με βιολογικές φράουλες Facebook Twitter
0

Έξαρση ηπατίτιδας Α που παρατηρείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά πιθανόν συνδέεται με συσκευασίες βιολογικών φραουλών που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σύμφωνα με τον FDA

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κάνει έρευνα για το ζήτημα μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε συνεργασία με τις αντίστοιχες καναδικές αρχές. 

Έως τώρα έχουν νοσήσει 17 άνθρωποι και οι 12 νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο FDA. Σε αυτή επισημαίνει ότι «γίνεται έρευνα για έξαρση μολύνσεων ηπατίτιδας Α σις ΗΠΑ και τον Καναδά που πιθανόν συνδέεται με φρέσκες οργανικές φράουλες με την επωνυμία FreshKampo και HEB, οι οποίες αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου». 

Όσοι αγόρασαν αυτά τα προϊόντα μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα κατέψυξαν για μεταγενέστερη κατανάλωση θα πρέπει να τα πετάξουν αμέσως, τόνισε ο FDA. «Αν δεν είστε σίγουροι ποιο προϊόν αγοράσατε, πότε αγοράσατε τις φράουλες ή πού τις αγοράσατε προτού τις καταψύξετε, πρέπει να τις πετάξετε», συμπληρώνει. 

Αν καταναλωτές αγόρασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα το εν λόγω χρονικό διάστημα και κατανάλωσαν τις φράουλες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα Α «θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να καθοριστεί αν απαιτείται προφύλαξη μετά την έκθεση». Αυτό συστήνεται «για ανεμβολίαστους που έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας τις τελευταίς δύο εβδομάδες, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια μόλυνση αν πραγματοποιηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση».  

«Επιδημιολογικά δεδομένα και ιχνηλάτηση δείχνουν ότι φρέσκιες βιολογικές φράουλες FreshKampo και HEB που αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου είναι πιθανότατα η αιτία νόσησης σε αυτή την έξαρση. Οι έρευνες ιχνηλάτησης δείχνουν ότι περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, τη Μινεσότα και τον Καναδά αναφέρουν την αγορά φρέσκιων βιολογικών φραουλών με την επωνυμία FreshKampo ή HEB προτού νοσήσουν», σύμφωνα με τον FDA. 

Η HEB, που έχει έδρα στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι φράουλές της είναι ασφαλείς για κατανάλωση. «Καμία νόσηση από φράουλες που σχετίζεται με την έρευνα του FDA δεν έχει αναφερθεί στην HEB ή το Τέξας», ανέφερε η εταιρεία. «Ο FDA διενεργεί έρευνα για βιολογικές φράουλες που πωλήθηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2022. η HEB δεν έλαβε ούτε πούλησε βιολογικές φράουλες από τον υπό έρευνα προμηθευτή από τις 16 Απριλίου», συμπλήρωσε. Η FreshKampo ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον FDA για να εντοπίσει πού προέκυψε το πρόβλημα. 

Με πληροφορίες από WSJ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
LIFO NEWSROOM
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM