Explainer: Η «στροφή» της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά - Τι άλλαξε μέσα σε μια μέρα;

Explainer: Η «στροφή» της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά - Τι άλλαξε μέσα σε μια μέρα; Facebook Twitter
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, Φωτ.: Getty Images
0

-Η Ελλάδα και η Τουρκία «πλακώνονται» δεκαετίες, τι συνέβη ξαφνικά με τη Γερμανία;

Μια ημέρα μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, το Βερολίνο αναβάθμισε τη ρητορική του για την τουρκική προκλητικότητα

-Σε τι συμφώνησαν η Γερμανία με την Ελλάδα;

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία. Καθώς παραδίδονται στην Ουκρανία τεθωρακισμένα, αυτά θα αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά άρματα μάχης. Παρόμοιες συμφωνίες θα επιχειρηθούν και με άλλες χώρες. 

-Και πώς άλλαξε η στάση του Βερολίνου;

Ο Γερμανός ηγέτης Όλαφ Σολτς κάλεσε, ανοικτά, την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας έμμεση αναφορά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους» είπε, ξεκινώντας, ο εκπρόσωπός του. 

-Εμένα κάπως μεσοβέζικο μου ακούγεται αυτό...

Και θα είχες δίκιο, αν έμενε εκεί. Αλλά αμέσως μετά έγινε ακόμα πιο σαφής για το ποιο κράτος κάνει τις παραβιάσεις και ποιο αναγκάζεται να τις υπομείνει...

-Τι είπε δηλαδή;

Πως «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές και αντίθετες στο πνεύμα της συμμαχίας». Και το «ζουμί» ήταν στην τελευταία παρατήρηση, όπου εκτός από τη νατοϊκή οπτική, έγινε και ευρωπαϊκή αναφορά: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-Και είναι αυτή σημαντική στροφή;

Σκέψου ότι δύο ημέρες νωρίτερα, η Γερμανία είχε περιοριστεί στο χλιαρό σχόλιο ίσων αποστάσεων πως «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο.»

 

-Και τώρα ρίχνει την ευθύνη στην Άγκυρα...

Ακριβώς. Και αυτή η απότομη, σαφής μετατόπιση υπέρ της Ελλάδας, ίσως αποδειχθεί χρήσιμη - ειδικά σε μία περίοδο που ο Ερντογάν διατυμπανίζει ότι για αυτόν «δεν υπάρχει Μητσοτάκης» και πως η Τουρκία δεν θα συνομιλήσει με την Ελλάδα.

-Και σε τι συγκυρία...

Ακριβώς, όλοι προβλέπουν ένα πολύ θερμό ελληνοτουρκικό καλοκαίρι - με τα ακανθώδη ζητήματα πάντα ανοικτά: θαλάσσια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, Κυπριακό. 

-Μητσοτάκτης και Ερντογάν, δεν ήταν να ξανασυνταντηθούν προσεχώς;

Πριν το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν σκεφτόταν να συναντήσει πάλι τον Μητσοτάκη σε κοινή σύνοδο για να μιλήσουν για τα σημεία διαφωνίας. Όλα αυτά τινάχτηκαν όμως στον αέρα, μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κογκρέσο και την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας να αποκτήσει ένα σμήνος F-35, από το πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία έχει εκπαραθυρωθεί. 

-Ποιο είναι το πιο κρίσιμο διμερές ζήτημα;

Δεδομένης της συγκυρίας, μάλλον το ενεργειακό και η διεκδίκηση του ορυκτού πλούτου στους βυθούς της ανατολικής Μεσογείου. Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία και η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της ως κόμβου στον ανεφοδιασμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

-Τι «φοβάται» η Αθήνα για το καλοκαίρι;

Το υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει την πιθανότητα «υβριδικών απειλών» από την Τουρκία με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας - αφενός στα νησιά του Αιγαίου, αφετέρου στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

-Κυριακή, κοντή γιορτή..

Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς...

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ