Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία: Με «ατομική ευθύνη» η μάσκα στο πιθανότερο σενάριο

Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία: Με «ατομική ευθύνη» η μάσκα στο πιθανότερο σενάριο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με τα κουδούνια να χτυπούν στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ είχε γνωστοποιήσει ότι θα καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Σήμερα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ, σκιαγραφώντας τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία.

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5-3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και επομένως να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος, ψυχικά και με άγχος και κόπωση, από όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που μπορεί να έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα, προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά, ακόμα, έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σχολεία: «Για τα self test θα παίξει ρόλο η επιδημιολογική εικόνα της χώρα»

Η κα Ψαλτοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. «Και αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα παίξει ρόλο η επιδημιολογική εικόνα. Ευτυχώς, τουλάχιστον αναφορικά με τα παιδιά και τους εφήβους, το περνάνε ως επί το πλείστον με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά. Δυστυχώς, όμως και στη χώρα μας και διεθνώς δεν έχουν λείψει περιπτώσεις παιδιών, μικρότερων ή μεγαλύτερων, τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση».

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την παραλλαγή «Κένταυρος», η κα Ψαλτοπούλου τόνισε: «Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις σχετικά μελλοντικές, και επίσης το εμβόλιο να γίνεται μια φορά άπαξ, προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Για καταιγίδες και στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Ελλάδα / Καιρός: Για καταιγίδες στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Προσοχή στα δυτικά και βόρεια προάστια, συστήνει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας - Βίντεο με την εξέλιξη του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά - Ανανεωμένη πρόβλεψη από την ΕΜΥ για τον καιρό στην Αττική
LIFO NEWSROOM