Η νέα τάση της «αθόρυβης παραίτησης»: Η GEN Z μένει στη δουλειά, αλλά νοιάζεται λιγότερο

Η νέα τάση της «αθόρυβης παραίτησης»: Η GEN Z μένει στη δουλειά, αλλά νοιάζεται λιγότερο Facebook Twitter
0

Το να μην παίρνει κάποιος τη δουλειά του στα σοβαρά έχει πλέον ένα νέο όνομα: «αθόρυβη παραίτηση».

Η φράση καθιερώθηκε χάρη σε βίντεο με εκατομμύρια προβολές στο TikTok, όπου ορισμένοι εργαζόμενοι μιλούν στην κάμερα για τους λόγους που πλήττουν στην επαγγελματική τους, χαρακτηρίζοντας την αδιαφορία που επιδεικνύουν στο γραφείο μια μορφή «παραίτησης». 

Αντί να εγκαταλείψουν την δουλειά τους και να χάσουν τη μισθοδοσία, παραμένουν θεωρητικά απασχολούμενοι, αλλά στην πραγματικότητα αφιερώνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν στα πράγματα που κάνουν εκτός γραφείου. 

Το υλικό στα βίντεο κυμαίνεται από ειλικρινείς αναστοχασμούς για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέχρι σαρκαστικά αστεία. Κάποιοι θέτουν αυστηρά όρια κατά των υπερωριών υπέρ της οικογένειας. Άλλοι συνηγορούν στο να δουλεύει κανείς αυστηρά 8ωρο, από τις 9 έως τις 5, κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να «επιβιώσει». Πολλοί θέλουν να αποσυνδέσουν την καριέρα τους από την προσωπικότητά τους.

«Φυσικά, κάθε γενιά εισάγεται στο εργατικό δυναμικό και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι το να έχεις μια δουλειά δεν είναι διασκέδαση» γράφει η Lindsay Ellis για την Wall Street Journal. «Οι ελιγμοί ανάμεσα σε περιφρονητικά αφεντικά και ασήμαντες ταπεινώσεις που πάντα επιβάλλονταν στις τάξεις των εργαζόμενων δεν ήταν ποτέ εύκολοι. Και πολλοί άνθρωποι που λένε, όταν είναι νέοι, ότι δεν τους ενδιαφέρει να ανέβουν την εταιρική κλίμακα, αλλάζουν τελικά γνώμη.»

«Η διαφορά τώρα είναι ότι αυτή η ομάδα έχει το TikTok και τα hashtags για να συμπάσχει. Και αυτοί οι 20άρηδες εντάχθηκαν στον κόσμο της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, με όλες τις εξαντλητικές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θολών ορίων μεταξύ εργασίας και ζωής.»

Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν στην τρέχουσα αγορά εργασίας. Πρόσφατα στοιχεία από την Gallup δείχνουν ότι η δέσμευση από πλευράς εργαζομένων μειώνεται.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ο Κλέιτον Φάρις, 41 ετών, δήλωσε ότι όταν άκουσε πρόσφατα για τον νέο όρο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνειδητοποίησε ότι το έκανε ήδη, αρνούμενος να αφήσει τις εργασιακές ανησυχίες να τον κυριεύσουν όπως παλιά. «Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι σε αυτό είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει», ακούγεται να λέει στο βίντεο του στο TikTok. «Εξακολουθώ να εργάζομαι το ίδιο σκληρά. Εξακολουθώ να πετυχαίνω εξίσου πολλά. Απλώς δεν αγχώνομαι και δεν σκίζω εσωτερικά τον εαυτό μου σε κομμάτια».

Ανεξαρτήτως γενιάς δέσμευση από πλευράς εργαζομένων στις ΗΠΑ μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Gallup, αλλά η γενιά Z και οι νεότεροι millennials, γεννημένοι από το 1989 και μετά, ανέφεραν την πιο χαλαρή δέσμευση από όλους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σε ποσοστό 31%.

Ο Jim Harter, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας της Gallup για τον εργασιακό χώρο και την ευημερία, δήλωσε ότι οι περιγραφές των εργαζομένων για «αθόρυβη παραίτηση» ευθυγραμμίζονται με μια μεγάλη ομάδα ερωτηθέντων στην έρευνα που ο ίδιος κατατάσσει στους «μη δεσμευμένους» -αυτούς που θα εμφανιστούν στη δουλειά και θα κάνουν το ελάχιστο που απαιτείται, αλλά όχι πολλά άλλα. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα της Gallup και γεννήθηκαν μετά το 1989 -54%- ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ένας παράγοντας που χρησιμοποιεί η Gallup για τη μέτρηση του ενδιαφέροντας είναι το κατά πόσον οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η εργασία τους έχει σκοπό. Οι νεότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται έτσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να εργάζονται παθητικά και να βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τους εργοδότες τους (σ.σ στη δουλειά), δήλωσε ο Δρ Harter.

Η Πέιτζ Γουέστ, 24 ετών, δήλωσε ότι σταμάτησε να υπερβάλλει εαυτόν στην προηγούμενη θέση της ως αναλύτρια μεταφορών στην Ουάσινγκτον, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρόσληψή της. Το εργασιακό άγχος είχε γίνει τόσο έντονο που, όπως είπε, της έπεφταν τα μαλλιά και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ενώ έψαχνε για νέο ρόλο, δεν εργαζόταν πλέον πάνω από 40 ώρες κάθε εβδομάδα, δεν γράφτηκε για επιπλέον εκπαίδευση και σταμάτησε να προσπαθεί να συναναστρέφεται με τους συναδέλφους της.

«Έκανα ένα βήμα πίσω και είπα: θα δουλέψω μόνο τις ώρες που πρέπει να δουλεύω, που πραγματικά πληρώνομαι για να δουλεύω. Πέρα από αυτό, δεν πρόκειται να κάνω κάτι παραπάνω».

Η Γουέστ δήλωσε ότι βρήκε τον εαυτό της πιο αφοσιωμένο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων μόλις σταμάτησε να προσπαθεί τόσο πολύ και έλαβε περισσότερα θετικά σχόλια. Εγκατέλειψε τη δουλειά της πέρυσι και τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητη εικονική βοηθός πλήρους απασχόλησης κερδίζοντας περίπου το 75% του προηγούμενου μισθού της. Προσαρμόστηκε μετακομίζοντας πίσω στην πατρίδα της, τη Φλόριντα.

Ο Zaid Khan, ένας 24χρονος μηχανικός στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε ένα βίντεο «ήσυχης παραίτησης» που έχει συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια προβολές σε δύο εβδομάδες. Στο viral TikTok του, ο Khan εξήγησε την ιδέα ως εξής: «Παραιτείσαι από την ιδέα του να κάνεις το κάτι παραπάνω. Δεν προσυπογράφετε πλέον την κουλτούρα του τσαμπουκά ότι η δουλειά πρέπει να είναι η ζωή σας». 

Ο κ. Khan λέει ότι ο ίδιος και πολλοί από τους συναδέλφους του απορρίπτουν την ιδέα ότι η παραγωγικότητα υπερισχύει όλων- δεν βλέπουν ανταπόδοση.

Ορισμένοι εργαζόμενοι διατυμπανίζουν ότι θα χαλαρώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έχουν χρόνο. Άλλοι λένε ότι θα ακολουθούν κατά γράμμα τις περιγραφές των καθηκόντων τους, αντί να ζητούν πρόσθετες ευθύνες και εργασίες.

Μια νέα «φουρνιά» βίντεο που αφορούν την αθόρυβη παραίτηση έχει αρχίσει να εμφανίζεται, όπου η πρακτική της «χαλαρότητας» καταγγέλλεται ως δικαιολογία που δεν είναι λύση ούτε για την εξουθένωση, ούτε για τη δυσαρέσκεια στη δουλειά.

Εάν η οικονομία πιεστεί, οι λιγότερο αφοσιωμένοι εργαζόμενοι μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από απολύσεις, προειδοποιεί η Elise Freedman, ανώτερη συνεργάτης πελατών στην εταιρεία συμβούλων Korn Ferry. «Είναι απολύτως σωστό να περιμένουμε από τους υπαλλήλους μας να προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν». 

Ο Josh Bittinger, ένας 32χρονος διευθυντής του τμήματος ερευνών αγοράς σε μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, σχολίασε ότι οι άνθρωποι που πέφτουν πάνω στη φράση «αθόρυβη παραίτηση» μπορεί να υποθέσουν ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι τεμπέληδες, ενώ στην πραγματικότητα τους υπενθυμίζει να μην εργάζονται σε σημείο εξουθένωσης. Μετά από χρόνια που έλεγε «ναι» σε όλα, με την ελπίδα να ξεχωρίσει, ο κ. Bittinger δηλώσνει στην WSJ ότι έμαθε να λέει περισσότερα όχι, φυλά τα βράδια για τον εαυτό του και αποφεύγει να διαβάζει τα emails στις διακοπές. 

«Τελειώνω τη δουλειά μου, τα πρότζεκτ μου. Αποδίδω καλά και λαμβάνω καλή κριτική», δήλωσε. «Και είμαι σε θέση παίρνω τον χρόνο μου για να κάνω ένα βήμα πίσω από όλα».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Διεθνή / Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Η Ben & Jerry's κατηγορεί τη μητρική της εταιρεία, Unilever, υποστηρίζοντας ότι έχει «σιωπήσει» όλες τις προσπάθειες τη να εκφράσει δημόσια στήριξη στον λαό των παλαιστίνιων
LIFO NEWSROOM
«Στροφή» από την Ουκρανία: Μετά την εκλογή Τραμπ προτεραιότητα οι εγγυήσεις ασφαλείας, όχι τα εδάφη

Διεθνή / «Στροφή» από την Ουκρανία - Μετά τη νίκη Τραμπ προτεραιότητα οι εγγυήσεις ασφαλείας, όχι τα εδάφη

Χωρίς ενιαία γραμμή το «στρατόπεδο» Τραμπ για την Ουκρανία - Η ιδέα παραχώρησης εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη αυξάνεται μεταξύ των Ουκρανών πολιτών και αξιωματούχων
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πέθανε από AIDS 13χρονος - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Διεθνή / Τουρκία: Πέθανε 13χρονος από AIDS - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Το 2021, όταν το παιδί είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για να βγάλει τις αμυγδαλές του οι γιατροί είχαν προχωρήσει σε εξετάσεις ρουτίνας οι οποίες είχαν βγει καθαρές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ