Στη Βραζιλία με τιμές αρχηγού κράτους η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα, Ντομ Πέδρο

Στη Βραζιλία με τιμές αρχηγού κράτους η ταριχευμένη καρδιά του αυτοκράτορα Ντομ Πέδρο Α Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα της Βραζιλίας, Ντομ Πέδρο Α', έφτασε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας από την Πορτογαλία.

Η καρδιά, η οποία διατηρείται σε μια φιάλη με φορμαλδεΰδη, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Πορτογαλία.

Έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές πριν εκτεθεί δημόσια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η καρδιά θα επιστρέψει στην Πορτογαλία μετά την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Το όργανο έφτασε με αεροπλάνο της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενο από τον δήμαρχο του Πόρτο, Rui Moreira.

Ο δήμαρχος είπε ότι το έκθεμα θα επιστρέψει στην Πορτογαλία αφού το θαυμάσει ο λαός της Βραζιλίας.

«Η καρδιά θα γίνει δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους, θα την αντιμετωπίσουν σαν να ζει ακόμα ανάμεσά μας ο Ντομ Πέδρο», δήλωσε, πριν την άφιξη, ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας, Alan Coelho de Séllos.

«Θα ηχήσουν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος της ανεξαρτησίας, τον οποίο παρεμπιπτόντως συνέθεσε ο Ντομ Πέδρο I, ο οποίος ήταν καλός μουσικός στον ελεύθερο χρόνο του», συμπλήρωσε ο de Séllos.

Έτσι και έγινε ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί με κανονιοβολισμούς, τιμητική φρουρά και πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Ο Ντομ Πέδρο γεννήθηκε το 1798 στη βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας, η οποία εκείνη την εποχή κυβερνούσε επίσης τη Βραζιλία. Η οικογένεια κατέφυγε στην τότε πορτογαλική αποικία για να αποφύγει τον στρατό του Ναπολέοντα.

Όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς John VI, επέστρεψε στην Πορτογαλία το 1821, άφησε τον 22χρονο για να κυβερνήσει τη Βραζιλία ως αντιβασιλέας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο νεαρός αντιβασιλέας αψήφησε το πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο ήθελε να κρατήσει τη Βραζιλία ως αποικία, και απέρριψε το αίτημά του να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 εξέδωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας και αμέσως μετά στέφθηκε αυτοκράτορας.

Στη Βραζιλία με τιμές αρχηγού κράτους η ταριχευμένη καρδιά του αυτοκράτορα Ντομ Πέδρο Α Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Επέστρεψε στην Πορτογαλία για να αγωνιστεί για το δικαίωμα της κόρης του να ανέβει στον πορτογαλικό θρόνο και πέθανε σε ηλικία 35 ετών από φυματίωση.

Στο νεκροκρέβατό του, ο μονάρχης ζήτησε να αφαιρεθεί η καρδιά του από το σώμα του και να μεταφερθεί στην πόλη Πόρτο, όπου φυλάσσεται σε ένα βωμό στην εκκλησία της Παναγίας της Λάπα.

Η σορός του μεταφέρθηκε στη Βραζιλία το 1972 για τον εορτασμό της 150ης επετείου της ανεξαρτησίας και φυλάσσεται σε κρύπτη στο Σάο Πάολο.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2024-25

Πολιτισμός / 17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-25

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
lee

Πολιτισμός / H Κέιτ Γουίνσλετ, η Χάλι Μπέρι και η «Πλεξούδα» από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών έρχεται για να προλάβει τις τελευταίες μέρες των θερινών κινηματογράφων, λίγο πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις χειμερινές αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η περιορισμένη κινηματογραφική προβολή θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση της συναυλίας από το Ντουρμπάν, στη Νότια Αφρική
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Οι δύο λαβές του αμφορέα που ανακαλύφθηκε στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Αρχαιολογία & Ιστορία / Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Ο καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ είπε στο BTA ότι αυτοί οι βωμοί αποδεικνύουν πλήρως το γεγονός ότι ο μεγάλος ναός του Διονύσου βρισκόταν στο συγκρότημα
THE LIFO TEAM
Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας το χαρακτήρισε: «μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας»
THE LIFO TEAM