Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή της Μαριάνθης Παγουτέλη, δικαστικού που στο παρελθόν έχει εκφράσει ακραίες αντισημιτικές θέσεις, για τη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα, η κα. Παγουτέλη προήχθη από τη θέση της προέδρου εφετών σε εκείνη της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
Η κα. Παγουτέλη είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά τη δίκη του ακροδεξιού αρνητή του Ολοκαυτώματος, Κωνσταντίνου Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», τον οποίο τότε είχε υπερασπιστεί, ψηφίζοντας υπέρ της αθώωσής του και συντάσσοντας κείμενο 32 σελίδων όπου εξηγούσε ενδελεχώς το σκεπτικό της.
Όπως χαρακτηριστικά υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο Ελλάδας), «η κα Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του "Εβραίοι, όλη η αλήθεια". Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».
Επιπλέον, όπως είχε αποκαλύψει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου του Ιού, Δημήτρη Ψαρρά και είχε καταγγείλει το 2013 η τότε βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Μαρίανθη Παγουτέλη διατηρούσε το blog marianaonice.blogspot.com στο οποίο εξέφραζε απόψεις ακραία αντισημιτικές όπως «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!».
«Ένα ελάχιστο δείγμα από τις απόψεις του Πλεύρη στο βιβλίο του, που καλύπτονται από το σκεπτικό αυτό της κας Παγουτέλη:
"Το βιβλίον μου που τώρα διαβάζετε είναι μια απλή απόδειξις ότι εμείς δεν υπολογίζουμε τους Εβραίους. Τους καταφρονούμε δια την ηθικήν των, δια την θρησκείαν των, δια τας πράξεις των που όλα μαζί αποδεικνύουν ότι είναι υπάνθρωποι"
"Η ιστορία της ανθρωπότητος θα καταλογίσει στον Αδόλφο Χίτλερ ότι δεν απήλλαξε, ενώ ηδύνατο, την Ευρώπην από τους Εβραίους"
"Στο ερώτημα μπορεί εις Εβραίος να θεωρηθεί Έλλην απαντώ ευθέως, όχι."» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Μίνως Μωυσής, τέως πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
Αντιδράσεις
Ο διορισμός της κας Παγουτέλη προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΣΕ που εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση «την έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας».
Η ανακοίνωση καταλήγει με τη βεβαιότητα πως «η Ελληνική Δικαιοσύνη θα περιφρουρήσει τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».
Τη διαφοροποίησή της στην επιλογή Παγουτέλη εξέφρασε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη που σε σχετικό tweet όπου ποστάρει την ανακοίνωση του ΚΙΣΕ, σημειώνει πως «η ελληνική πολιτεία πρέπει να θωρακίζεται και να προστατεύεται απέναντι σε κάθε είδους μισαλλοδοξία και διακρίσεις. Είναι βασική προϋπόθεση προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών».
Η ελληνική πολιτεία πρέπει να θωρακίζεται και να προστατεύεται απέναντι σε κάθε είδους μισαλλοδοξία και διακρίσεις. Είναι βασική προϋπόθεση προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών. pic.twitter.com/9r8U8BaQ39
— Όλγα Κεφαλογιάννη (@olgakef) September 2, 2022