Η ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας αποτελεί πλήγμα, όχι μόνο για την Ρωσία, αλλά και για τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ήταν το 2018, όταν ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της γέφυρας οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz και είχε καυχηθεί για τη σημασία της γέφυρας.
«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε» είχε πει στους εργάτες.
Η ζημιά στην γέφυρα μπορεί να αποκατασταθεί με το Κρεμλίνο να έχει στείλει ήδη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο, ωστόσο, το πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας και κυρίως στην εικόνα του Πούτιν δεν θα είναι τόσο εύκολο να διορθωθεί.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Jill Dougherty στο CNN, η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί δικό του έργο που χτίστηκε με χρήματα από το ρωσικό δημόσιο ταμείο,
Αποτελεί ένα συμβολικό «πάντρεμα», ένας δεσμός «που ενώνει την Ρωσία και την Ουκρανία ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας».
«Η ομιλία του Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου προς τον ρωσικό λαό, η οποία εκφωνήθηκε λίγο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, αποκάλυψε τη διαστρεβλωμένη αντίληψή του για την ιστορία. Η Ουκρανία, όπως επιμένει, δεν είναι στην πραγματικότητα μια ανεξάρτητη χώρα: "Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς", υποστήριξε. "Είναι αναφαίρετο μέρος της δικής μας ιστορίας, του πολιτισμού"».
Όπως σημειώνει το CNN, «η ομιλία είναι μία από τις πιο αποκαλυπτικές, καθιστώντας ότι αυτός ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός γι' αυτόν. Εδώ και πολλά χρόνια είναι προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πούτιν».
Η αρθρογράφος του CNN θυμάται τη στιγμή που βρέθηκε στο γραφείο που εργαζόταν ο Ρώσος πρόεδρος. «Κάποτε επισκέφθηκα το γραφείο της διοίκησης της πόλης στο οποίο εργαζόταν ο Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού επέστρεψε από τη δουλειά του ως πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία. Στον τοίχο πάνω από το γραφείο του υπήρχε ένα πορτρέτο του Μεγάλου Πέτρου.
Τον Ιούνιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έμπαινε στον τέταρτο μήνα του, ο Πούτιν συνέκρινε και πάλι τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, επιμένοντας ότι ο Πέτρος, ο οποίος κατέκτησε γη από τη Σουηδία, "επέστρεφε" στη Ρωσία αυτό που πραγματικά της ανήκε.
Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι το ιστορικό του πεπρωμένο. Πιθανότατα βλέπει την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή. Και πιθανότατα θα απαντήσει βίαια.
Ήδη, μία ημέρα μετά την επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες στην Ουκρανία. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν προτρέπουν για περισσότερα χτυπήματα στις υποδομές της Ουκρανίας.
Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας όλο και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να ανταποδώσει, πλήττοντας απροσδόκητους στόχους.
Ένα πράγμα είναι σαφές: καθώς οι μάχες πλησιάζουν προς τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την "ιστορική αποστολή" του σε κίνδυνο. Και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα θα μπορούσαν να υπερισχύσουν της λογικής. Για την Ουκρανία και για τον κόσμο, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».