Εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο εξουδετέρωσης ναρκών, που είχε εντοπιστεί το 2015 στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανήκε στο ΝΑΤΟ.
Τότε είχε αναφερθεί ότι ένας «πυροδοτικός μηχανισμός» είχε εξουδετερωθεί από τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε χθες στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών, ονόματι SeaFox, που είχε εντοπιστεί σε βάθος περίπου 40 μέτρων κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Εξαιτίας του περιστατικού είχε διακοπεί τότε προσωρινά η ροή φυσικού αερίου, είπε ο Κουπριάνοφ κατά την τηλεοπτική συνέντευξη.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατέχει το 51% των μετοχών της κοινοπραξίας Nord Stream AG, με έδρα την Ελβετία, που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου.
Οι διαρροές που εντοπίστηκαν πριν από δύο εβδομάδες στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες - σύμφωνα με ερευνητές - προκλήθηκαν από εκρήξεις και αποδίδονται από πολλούς δολιοφθορά, έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης, που αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έκθεση που υπέβαλαν στον ΟΗΕ η Σουηδία και η Δανία ανέφερε πως οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα, οφείλονται σε υποθαλάσσιες εκρήξεις που αντιστοιχούν σε «εκατοντάδες κιλά» TNT.
«Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών», ανέφεραν οι δύο σκανδιναβικές χώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για το ζήτημα, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.
«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», αναφέρουν η Σουηδία και η Δανία σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δίχως να υποδεικνύουν πιθανό υπεύθυνο.