ADVERTORIAL
Το φαγητό δεν είναι μόνο ένα μέσο επιβίωσης – είναι και μία απόλαυση. Κι αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε καλά το 2022, είναι πως εξίσου σημαντική με τη γεύση του, είναι και η ποιότητα των υλικών που επιλέγουμε για τις συνταγές μας. Άλλωστε, απ’ αυτήν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η υγεία και η ευεξία μας.
Στη θεωρία το κατανοούμε απόλυτα. Στην πράξη, όμως, τι συμβαίνει όταν η υψηλή γαστρονομία συναντά την ασφάλεια των τροφίμων; Την απάντηση δίνει μία ξεχωριστή μαγειρική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σε ένα βίντεο που διαρκεί μόλις 11 λεπτά.
Στο challenge με τίτλο #ScienceCooks, δύο επιστήμονες τροφίμων, η Iva Doric από την Κροατία και ο Ερμόλαος Βερβέρης που ζει στην Ιταλία, συνάντησαν τους διακεκριμένους σεφ Pipsa Hurmerinta από τη Φινλανδία και τον Πορτογάλο Fabio Bernardino. Οι πρώτοι εξασφάλισαν την ασφάλεια του φαγητού και οι τελευταίοι προετοίμασαν θρεπτικά γεύματα με συστατικά που επέλεξαν οι επιστήμονες. Το αποτέλεσμα δικαίωσε και τους τέσσερεις.
Η πρόκληση θύμισε έντονα διαγωνισμό, η φράση «δε θέλω να σε αγχώσω» ακούστηκε όχι μία, αλλά δύο φορές, προκαλώντας άγχος και σ’ εμάς που την είδαμε στην οθόνη και το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο.
Η Pipsa ετοίμασε μία burrata με ροδάκινα, κρεμμύδι εσαλότ και αγγούρι τουρσί. Ο Fabio, από την πλευρά του, έφτιαξε γαρίδες και σπαράγγια «acorda», ένα παραδοσιακό πορτογαλικό πιάτο με ψωμί, μυρωδικά και αυγά ποσέ. Παρουσιάζοντας την εκτέλεση των συνταγών τους, έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η burrata καλό είναι να μείνει 20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τη χρησιμοποιήσουμε στο πιάτο, ή πώς το υλικό της συσκευασίας μπορεί να μεταφέρει χημικές ενώσεις όταν έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα.
Η εποχή που πιστεύαμε ότι γεύση και υγεία δεν πάνε μαζί, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πια, αναγνωρίζουμε πως όσο περισσότερο αγαπάμε το σώμα μας, τόσο περισσότερο πρέπει να το φροντίζουμε. Επιλέγουμε συνειδητά τα τρόφιμα που βάζουμε στον οργανισμό μας και η EFSA είναι εδώ για να μας βοηθήσει σε αυτή μας την προσπάθεια. Με την εκστρατεία #EUChooseSafeFood μάς ενθαρρύνει να αφιερώνουμε χρόνο για να είμαστε προσεκτικοί στις καθημερινές διατροφικές συνήθειές μας, ενώ μας κάνει γνωστό ότι επιστήμονες από όλη την ΕΕ επανεξετάζουν συνεχώς τα δεδομένα και αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα τροφίμων στις αγορές και τα καταστήματα είναι ασφαλή.