Πέντε χρόνια είχε μπει στο μικροσκόπιο των αρχών ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Βασίλης Παπαθεοδώρου, που έχει προφυλακιστεί για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.
Ο ίδιος στην απολογία του φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες και να επιμένει ότι το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του ήταν αποτέλεσμα έρευνας για το επόμενο βιβλίο του.
Ο 55χρονος, επικαλέστηκε ακόμα και σειρά του Netflix για να αιτιολογήσει τα ευρήματα των αρχών.
«Στο βιβλίο μου "Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια" έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά "13 reasons why"», περιγράφει χαρακτηριστικά.
«Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου» φέρεται να είπε στις ανακριτικές αρχές.
Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του, που επικαλείται το TheToc, ανέφερε ότι «Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».
Ισχυρίστηκε ότι έγραφε στη μηχανή αναζήτησης λέξεις-κλειδιά όπως "boy" και "girl" και κατέβαζε μαζικά αρχεία, χωρίς να μπορεί να κάνει επιλογή.
«Ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων. Ο λόγος ύπαρξής τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία ερεθισμάτων για τη συγγραφή βιβλίου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου: πώς μπορεί ένα νεαρό παιδί να ξεγελαστεί και να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κατά πόσο μπορεί να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της κατάστασης, αν έχει το γνώθι σαυτόν, τα συναισθήματα που βιώνει και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων σε όλο αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επισήμανε ακόμα ότι οι επισκέψεις του στην εφαρμογή δεν ήταν σταθερές ή συνεχείς και δεν σκόπευε να κρατήσει το υλικό επ’ αόριστον ενώ τόνισε ότι θα το έσβηνε μετά τη συγγραφή του βιβλίου του.
Ο ίδιος επέμεινε πως πρόκειται για πρωτογενές υλικό, πηγή έμπνευσης για το νέο του βιβλίο ενώ ανέφερε ότι με το πρόγραμμα που αναζητούσε τα αρχεία δεν μπορούσε να δει το υλικό, παρά μόνο μετά τη λήψη του.
Την ίδια ώρα το ειδικό λογισμικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος CPS (CHILD PROTECTION SYSTEM), κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη του συγγραφέα, μέσα από «σημαδεμένα» αρχεία παιδικής πορνογραφίας και όταν ο 55χρονος κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία, έγινε αμέσως στόχο της υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σπίτι του εντοπίστηκαν 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με ανήλικα ακόμα και κάτω των 12 ετών.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση ης αναζήτησης των ψηφιακών αποτυπωμάτων του δεν αποκλείεται να προκύψει κατοχή και άλλου παρόμοιου υλικού.
Στο μεταξύ, ο γνωστός συγγραφέας φαίνεται ότι «κατέβαζε» το πορνογραφικό υλικό μέσω εφαρμογής.
Σύμφωνα την διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute, Κέλλυ Ιωάννου, η εφαρμογή βρέθηκε εγκατεστημένη στις συσκευές του Βασίλη Παπαθεοδώρου.
«Πρόκειται για μία γνωστή εφαρμογή στους καλά μυημένους χρήστες του διαδικτύου και μάλιστα δεν είναι καινούργια, αφού δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Λειτουργεί περίπου σαν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων και δεν είναι απαραίτητα μια ''κακή εφαρμογή'' με μία όμως σημαντική διαφορά: Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν ο ένας με τον άλλο υλικό που δεν έχει ανέβει πουθενά, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο σε cloud και σε σκληρούς δίσκους».
Εξήγησε ακόμα ότι τα αρχεία αυτά συνήθως έχουν κατέβει από το dark web και θεωρούνται από τους ειδικούς εξαιρετικά ύποπτα.
«Αυτό που δεν υπολογίζουν τις περισσότερες φορές οι χρήστες του διαδικτύου είναι ότι παράλληλα έχουν προχωρήσει και τα δικά μας εργαλεία εντοπισμού τους και κάπως έτσι φτάσαμε στα ίχνη τους και στη συγκεκριμένη υπόθεση», πρόσθεσε μιλώντας στον ANT1.
Με πληροφορίες του Real/Ant1/Thetoc/Star