Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα»

Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Νέες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε πανεπιστήμια του Ιράν και σε κουρδικές περιοχές, στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς παρά την καταστολή το κύμα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος δεν υποχωρεί.

Σύμφωνα με την Hengaw, οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Νασρίν Γαντρί, μιας φοιτήτριας από τη Μαριβάν. Σύμφωνα με την Hengaw, η φοιτήτρια υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο, στην Τεχεράνη, έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι από αστυνομικούς. 

Η ταφή της νεαρής έγινε τα ξημερώματα χωρίς τελετή, έπειτα από επιμονή των αρχών οι οποίες φοβούνταν μήπως σημειωθούν ταραχές, σύμφωνα με την οργάνωση. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια, έκαψαν σημαίες και έκαναν πορεία στους δρόμους. Οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πόλη μόλις βράδιασε, σύμφωνα με την Hengaw.

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη, φοιτητές του πανεπιστημίου Σαρίφ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights. Η κίνησή τους αυτή έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης σε άλλους φοιτητές, που συνελήφθησαν. 

Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η Iran Human Rights. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα άλλο κίνημα διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, που ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Σε μια νέα έξαρση βίας σε αυτή την επαρχία, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές στην πόλη Χας, κοντά στη Ζαχεντάν, την Παρασκευή, ανέφεραν ΜΚΟ. Δέκα άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές από τις στέγες κτιρίων.

Η οργάνωση Iran Human Rights έκανε λόγο για 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από πυρά στην Χας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM