Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10, το βράδυ της Τρίτης κι έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Συνεργεία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς της Εύβοιας προσπαθούν να ελέγξουν ένα προς ένα σπίτια και καταστήματα, καθώς επίσης δημόσια κτίρια για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές από τους σεισμούς.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 10 κτίρια. Στο χωριό Ζάρακες, το νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, έχει υποστεί ρωγμές μετά τις σεισμικές δονήσεις.
«Ρωγμή προϋπήρχε στο έδαφος από το Σεπτέμβριο που ήρθα. Πέρασα χθες, είχε ανοίξει και τώρα το πρωί τη βλέπω ότι έχει βαθύνει. Πρωτεύει η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε», δηλώνει η προϊστάμενη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη.
Αγωνία για το «αχαρτογράφητο» ρήγμα
Εκτός από ανησυχία στους κατοίκους, η χθεσινή σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και στους επιστήμονες, ενώ έκτοτε ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με αρκετούς πολίτες της περιοχής να μένουν εκτός κατοικιών υπό τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού.
Προς το παρόν, δεν έχει απαντηθεί το αν πρόκειται εντέλει για τον κύριο σεισμό και στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει πλέον το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο θεωρείται άγνωστο.
Ως το απόγευμα της Τετάρτης, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 120 δονήσεις στην περιοχή και ειδικοί συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόχτιστα παλιά κτίρια και όσα έχουν υποστεί ζημιές.
«Δυστυχώς, η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί, θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμη και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή που έχει επεκταθεί είναι αρκετά μεγάλη» τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Το 5 είναι ένα πονηρό μέγεθος»- Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι
Οι σεισμολόγοι συστήνουν ψυχραιμία και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα 5 ρίχτερ είναι και ο κύριος σεισμός.
«Το ερωτηματικό παραμένει. Το 5 είναι ένα "πονηρό" μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό», τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.
«Στα θετικά είναι οι μεγάλοι σεισμοί που έγιναν, οι μεγάλοι σχετικά σεισμοί, των 5 και 4,7 καθώς και τα γεγονότα που είχαν μέγεθος πάνω από τέσσερα που έχουν εκτονώσει μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας», σημειώνει ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς.
Ο πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στο νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.
«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», πρόσθεσε.