Ο ΠΟΥ καλεί την Κίνα σε «διαφάνεια» για τον κορωνοϊό- «Κατανοητή» κρίνει τη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων

Ο ΠΟΥ καλεί την Κίνα σε «διαφάνεια» για τον κορωνοϊό- «Κατανοητή» κρίνει τη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/WU HAO
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην εικόνα με τα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που καταγράφεται έξαρση στη χώρα. 

Πολλοί από τους αυστηρούς περιορισμούς της χώρας έχουν αρθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και πολλές χώρες ζητούν τεστ και έχουν επιβάλουν κανονισμούς για ταξιδιώτες από την Κίνα.

ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν θα ζητούν τεστ από τους επισκέπτες της ασιατικής χώρας, καθώς εγείρονται φόβοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ακόμα, όσοι φτάνουν στην Αγγλία, θα πρέπει, επίσης, να δείχνουν αρνητικό τεστ. Ο Οργανισμός έκρινε πως είναι «κατανοητή» η λήψη μέτρων.

Ο ΠΟΥ επισήμανε σήμερα πως θέλει περισσότερα στοιχεία για τις νοσηλείες, την εικόνα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους. Θέλει, επίσης, ενημέρωση όσον αφορά στους εμβολιασμούς

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους η υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε: «Ο ΠΟΥ ζήτησε και πάλι την τακτική ανταλλαγή συγκεκριμένων και σε πραγματικό χρόνο δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση (...) και δεδομένων σχετικά με τους εμβολιασμούς που έγιναν και την κατάσταση του εμβολιασμού, ιδίως σε ευάλωτα άτομα και άτομα άνω των 60 ετών».

Σημειώθηκε, παράλληλα, πως ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να παρέχει βοήθεια, αλλά και να ενισχύει την καμπάνια εμβολιασμών. Τόνισε και τη «σημασία της επιτήρησης και της έγκαιρης δημοσιοποίησης στοιχείων, που θα βοηθήσουν την Κίνα και την παγκόσμια κοινότητα να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις κινδύνου και να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις». 

Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη της Covid-19 πρόκειται να συνεδριάσει την Τρίτη. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι έχει καλέσει Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την αλληλουχία του ιού.

Η απόφαση της Κίνας να άρει τους περιορισμούς ήρθε και μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα κατά της πολιτικής zero Covid. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν σκληρά lockdown σε ολόκληρες πόλεις, ακόμα και με ελάχιστα κρούσματα, ενώ οι μολυσθέντες οδηγούνταν σε κέντρα καραντίνας.

Οι κινεζικές Αρχές κάνουν λόγο για περίπου 5.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά αναλυτές εκτιμούν πως τα νούμερα είναι εξαιρετικά μειωμένα, σε σχέση με τα πραγματικά. Επισήμως υπήρξαν μόνο 13 θάνατοι από Covid κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, αλλά η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν, πιθανότατα, κάθε μέρα από την ασθένεια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM