Η διπλωματική μπλόφα της Τουρκίας και η σιωπή για το «casus belli»

Η διπλωματική μπλόφα της Τουρκίας και η σιωπή για το «casus belli» - «Τσαμπουκάς» Καλίν 20 μέρες μετά την συνάντηση με την Μπούρα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Πριν από 20 μέρες την ατζέντα των ελληνοτουρκικών απασχολούσε έντονα η τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι των συνομιλιών κάθισαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, Γενς Πλέτνερ και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα.

Η μυστική αυτή συνάντηση, την οποία αποκάλυψαν τουρκικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε εντός και εκτός των συνόρων ως μια πρώτη αχτίδα προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τα επαναλαμβανόμενα επί μήνες «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν.

Ωστόσο σήμερα ο ίδιος άνθρωπος που έδωσε το «παρών» σε εκείνη την συνάντηση επιτέθηκε εκ νέου στην χώρα μας. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ερωτηθείς για την αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε: «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας μάλιστα στο μοτίβο των λεονταρισμων απείλησε την χώρα μας πως: «Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Ο Καλίν παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας  Μ. Τσαβούσογλου επί του ζητήματος. «Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Η τουρκική άποψη είναι πως μια επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι ένα τουρκικό ή και ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά ή το Αιγαίο θα φτάνει στη Μεσόγειο μόνο εάν περάσει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε» υποστήριξε ο ίδιος, ισχυριζόμενος δε ότι αυτό αντιβαίνει στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και «δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Ανέφερε, επίσης πως, δεν βλέπει «κανένα όφελος» που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την αύξηση της έντασης με την Ελλάδα ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να οικοδομήσει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος. Δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει «μάταιες» τις «προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών». «Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα» δήλωσε ο Καλίν.

Τα ενδιαφέροντα σκέλη της νέας παρέμβασης Καλίν είναι δύο:

Πρώτον πως μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ο εξ απορρήτων του Ερντογάν περνάει από τις επαφές στις νέες ευθείες απειλές, αν και δια της τεθλασμένης «παίζει» και με τον διεθνή παράγοντα υποστηρίζοντας πως η Τουρκία επιδιώκει την καλή γειτονία και την συνεννόηση.

Αυτή η λογική είναι και το βασικό επιχείρημα της γείτονος το τελευταίο διάστημα. Αντιλαμβανόμενη την εις βάρος της συγκυρία σε σχέση με τις απειλές εναντίον της χώρας μας η Τουρκία ανακατεύει την τράπουλα και προχωράει σε μια διπλωματική μπλόφα μήπως και σώσει την παρτίδα.

Μια σημαντική παράμετρος σε αυτήν την τακτική είναι πως ναι μεν οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις «κορώνες» ιδίως μετά την πληροφορία που διέρρευσε το Μαξίμου πως ενδέχεται να προχωρήσει στην επέκταση των ναυτικών μιλίων, εντούτοις ούτε ο Τσαβούσογλου τις προάλλες ούτε ο Ακάρ μετά ούτε ο Καλίν σήμερα αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στον όρο «casus belli», αλλά περιγράφουν απλά μια κατάσταση. Από το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση  έχει αποφασίσει ότι αποτελεί  «αιτία πολέμου» η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο πέραν των 6νμ.

Συνεπώς αυτό δεσμεύει την τουρκική πλευρά και αν μη τι άλλο προκαλεί απορίες πως κανείς εκ των Τούρκων υψηλόβαθμων στελεχών δεν χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ