Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα

Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα Facebook Twitter
Η βασίλισσα Μαργαρίτα αφαίρεσε τους τίτλους από τα παιδιά του δεύτερου γιου της. Τα εγγόνια της από τον διάδοχο, πρίγκιπα Φρέντερικ (δεξιά), κράτησαν τους τίτλους (Φωτ.: EPA)
0

Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος έχει μάθει πολλά για τον πρίγκιπα Χάρι. Ίσως περισσότερα από ό,τι θα ήθελε (ή αντέχει). Από άκρως προσωπικές αποκαλύψεις, μέχρι παράπονα για προδοσία πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού. Αλλά ο οίκος του Ουίνδσορ κάθε άλλο παρά η μόνη βασιλική οικογένεια με προβλήματα είναι. 

Το ντοκιμαντέρ στο Netflix, τα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αλλά και οι διαδοχικές συνεντεύξεις που δίνει ο πρίγκιπας Χάρι κρατούν τη βρετανική βασιλική οικογένεια διαρκώς υπό το φως της δημοσιότητας. 

Όμως, η Βρετανία δεν έχει το μονοπώλιο σε αυτό. Οι New York Times θυμίζει άλλους τέσσερις βασιλικούς οίκους που τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ για διάφορους λόγους. 

Νορβηγία 

Τον περασμένο Νοέμβριο η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα αποσύρθηκε από τα βασιλικά καθήκοντά της προκειμένου να επικεντρωθεί στην επιχείρηση εναλλακτικής ιατρικής που έχει με τον αρραβωνιαστικό της, Ντούρεκ Βέρετ, έναν σαμάνο διασημοτήτων. 

Ήταν το τελευταίο επεισόδιο από τις αναταράξεις που προκαλεί η σχέση της πριγκίπισσας με τον Βέρετ, ο οποίος το 2019 έγραφε σε βιβλίο πως ο καρκίνος είναι επιλογή. Ο άνδρας που αυτοχαρακτηρίζεται «σαμάνος έκτης γενιάς» πουλά επίσης ένα μενταγιόν για «βελτιστοποίηση του πνεύματος» στην ιστοσελίδα του, το οποίο υποστηρίζει ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Από την άλλη, η Μάρθα Λουίζα αρκετές φορές έχει πει πως μπορεί να επικοινωνήσει με ζώα και αγγέλους. 

Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα Facebook Twitter
Η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και ο αρραβωνιαστικός της, Ντούρεκ Βέρετ (Φωτ.: EPA)

Δανία 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία για ενδεχόμενη μείωση των μελών της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημους ρόλους. Τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. 

Η βασίλισσα Μαργαρίτα ανακοίνωσε ότι αφαιρούνται οι βασιλικοί τίτλοι των παιδιών του δεύτερου γιου της, του πρίγκιπα Γιόακιμ. Κάτι που σημαίνει πως τα εγγόνια της- Νικολάι 23 ετών, Φέλιξ 20 ετών, Χένρικ 13 ετών και Ατένα 10- δεν θα είναι πρίγκιπες ή πριγκίπισσες. Αντίθετα, τα παιδιά του διαδόχου, του πρίγκιπα Φρέντερικ, διατήρησαν τους τίτλους τους. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. 

Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα Facebook Twitter
Τα παιδιά του πρίγκιπα Γιόακιμ έχασαν τους τίτλους τους (Φωτ.: EPA)

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο πρίγκιπας Γιόακιμ στην εφημερίδα Ekstra Bladet. «Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βλέπεις να κακομεταχειρίζονται έτσι τα παιδιά σου. Μπήκαν σε μία κατάσταση την οποία δεν καταλαβαίνουν», συμπλήρωσε.  

Ο πρίγκιπας είχε πει τότε πως του είχε δοθεί προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να ενημερώσει τα παιδιά του σχετικά. «Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτή την απόφαση. Είμαι μπερδεμένος για το γιατί πρέπει να γίνει έτσι», είπε ο μεγαλύτερος γιος του, Νικολάι. 

Ένα μήνα αργότερα η βασίλισσα παραδέχθηκε πως «υποτίμησε» τον αντίκτυπο που θα είχε η κίνησή της, αλλά συμπλήρωσε ότι το είχε αποφασίσει εδώ και καιρό και πως αυτό έγινε σύμφωνα με τις αξίες της ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά». 

«Είναι καθήκον και επιθυμία μου ως βασίλισσα να διασφαλίσω πως η μοναρχία πάντοτε διαμορφώνεται σύμφωνα με την εποχή. Κάποιες φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή», συμπλήρωσε. 

Ταϊλάνδη 

Ο βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν δεν είναι συμβατικός ηγέτης. Το 2019 έγινε η επίσημη στέψη του, 2,5 χρόνια αφού ανέβηκε στον θρόνο, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει φλερτάρει δημοσίως με αμέτρητες συντρόφους. 

Όταν ήταν διάδοχος διόρισε τον σκύλο του στον ρόλο του αντιπτεράχου, ενώ όταν το ζώο πέθανε το 2015 έγινε τετραήμερη βουδιστική νεκρώσιμη ακολουθία, σύμφωνα με τον Guardian. Επίσης, είναι γνωστή η αδυναμία του στα crop tops και τα προσωρινά τατουάζ. 

Όμως, νεαροί Ταϊλανδοί υπέρ της δημοκρατίας σε διαδηλώσεις απαιτούν να περιοριστούν οι εξουσίες του βασιλιά που έχει γίνει ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, εν μέρει επειδή το 2018 συγκέντρωσε τον έλεγχο των βασιλικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έως τότε, υπήρχε υπηρεσία για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, προς όφελος του λαού. 

Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα Facebook Twitter
Ο βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν (Φωτ.: EPA)

Ισπανία 

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 και εγκαταστάθηκε στο Άμπου Ντάμπι το 2020, εν μέσω ερευνών για φερόμενες δωροδοκίες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σχέση με συμβόλαιο που υπέγραψε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην βασιλιάς υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς υπήρξε ένας μονάρχης γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής του- μεταξύ άλλων ένα ταξίδι για κυνήγι ελεφάντων εν μέσω της οικονομικής κρίσης- αλλά και για τις πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του. 

Δεν είναι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι και το Μπάκιγχαμ- Άλλοι 4 βασιλικοί οίκοι που έχουν τα δικά τους προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η εμπλοκή του ονόματός του σε «σκοτεινές» επιχειρηματικές συναλλαγές έχει αμαυρώσει την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, παρά τις προσπάθειες του γιου του, βασιλιά Φελίπε και της συζύγου του, Λετίθια. 

Πατέρας και γιος βρέθηκαν στην Αθήνα, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αυτή την εβδομάδα. Η τελευταία φορά που είχαν εμφανιστεί μαζί δημοσίως ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM