Στο Μαράθι Σούδας κατέπλευε σήμερα το πρωί το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο με τη βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών οδηγήθηκε με ασφάλεια στη νατοϊκή προβλήτα Κ14.
Το πλοίο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμένει για πέντε ημέρες στα Χανιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επιχείρηση «Antares».
Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου είναι 1.350 άτομα και στον αριθμό αυτό προστίθενται ανάλογα με τις από αέρος επιχειρησιακές του ανάγκες, 2.550 άτομα, καθώς και 800 πεζοναύτες. Κατά την παρουσία του πλοίου στα Χανιά έχουν προγραμματιστεί έξοδοι κατά ομάδες μελών του πληρώματος σε σημεία της ευρύτερης περιοχής.
Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο κινείται με ταχύτητα 27 κόμβων. Πρόκειται για μια δυνατότητα που του δίνουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το μήκος του αεροπλανοφόρου είναι 261,5 μέτρα, ενώ ο διάδρομος απογείωσης και προσέγγισης αεροσκαφών έχει μήκος 261 μέτρα και πλάτος 64 μέτρα.
Το ύψος του είναι 75 μέτρα. Ο διάδρομος και η περιοχή εκτόξευσης είναι εξοπλισμένα με σύστημα ασφαλείας προσγείωσης, με δυνατότητα να εξυπηρετήσει 100 αποστολές την ημέρα ενώ το εκτόπισμα του πλοίου είναι 42.500 τόνων.
Το «Σαρλ Ντε Γκωλ» διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων και ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς. Μπορεί να φιλοξενήσει στόλο αεροσκαφών Rafale, 12 από τα οποία βρίσκονται σήμερα στο χώρο καταστρώματος και διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης .
Επιπλέον, το πλοίο διαθέτει συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 2.000 στόχους και είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πυραύλων επιφανείας- αέρος «Aster 15», εκτοξευτές πυραύλων, «Sylver» και δύο συστήματα πυραύλων «Mistral».
Η γέφυρα διακυβέρνησης του πλοίου βρίσκεται στο 9ο επίπεδο του αεροπλανοφόρου και εκεί υπάρχει μόνιμα ένα οκταμελές πληρωμα. Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ορατότητα για όλες τις δραστηριότητες στα εξωτερικά καταστρώματα και σε άλλους χώρους. Στη γέφυρα υπάρχουν ολα τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοϊας, ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του πλοίου βρίσκεται σε άλλο σημείο. Επίσης, διαθέτει νοσοκομείο, γυμναστήριο και πολλούς βοηθητικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει στη Σούδα και τον Μάρτιο του 2022.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ