Εθνικό Θέατρο: Ανοίγει ξανά από την Πέμπτη 23 Μαρτίου

Εθνικό Θέατρο: Ανοίγει ξανά από την Πέμπτη 23 Μαρτίου Facebook Twitter
Τα δυο κτίρια του Εθνικού βρίσκονται σε κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου. Φωτ.: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
0

Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου θα λειτουργήσει ξανά το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι περιμένουν και τη λήξη της κατάληψης του Ρεξ, συνεπώς εντός των επόμενων ημερών θα αρχίζει να λειτουργεί και το Ρεξ.

Ξεκινούν, λοιπόν, ξανά οι παραστάσεις του έργου «Βρικόλακες» του Ίψεν, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, ενώ στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος ετοιμάζεται να ανέβει το έργο του Τόνι Κούσνερ «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου από τις 30 Μαρτίου. Ακολουθεί στην Κεντρική Σκηνή το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου.

Η παράσταση του Νίκου Καραθάνου «Μια Νύχτα στην Επίδαυρο» έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ το έργο του Μάριο Μπανούσι «Αντίο Λιντίτα» θα παιχτεί στον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, από τις 29 Μαρτίου.

Το πρώτο Showcase στο Εθνικό Θέατρο

Εν τω μεταξύ, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, το Εθνικό Θέατρο οργανώνει το πρώτο Showcase, στο οποίο έχουν προσκληθεί ξένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού με σκοπό να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Εθνικού, να γνωρίσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, να αναδειχθεί η ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και βεβαίως να επιχειρηθεί να ταξιδέψουν παραστάσεις σε πολύ σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθούν συνεργασίες-συμπαραγωγές για το μέλλον. Η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους 18 καλλιτεχνικοί διευθυντές/-τριες. Ανάμεσά τους είναι ο Rene van der Pluijm (International Theater Amsterdam), o Daniel Blanga Gubbay (Kunstenfestivaldesartes, Brussels), η Joanna Nuckowska (Theatertreffen Berlin), o Jens Hillje (Sophiensäle, Berlin & Radikal Jung, Munich), η Barbara Regondi (Emilia Romagna Teatro Fondazione), ο Piotr Gruszczyński (Νοwy Teatr, Wrsaw), η Christine Milz (Theater am Neumarkt, Zurich) ενώ και άλλοι πολύ σημαντικοί καλεσμένοι/-ες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εθνικό Θέατρο: Ανοίγει ξανά από την Πέμπτη 23 Μαρτίου Facebook Twitter
Όλοι περιμένουν και τη λήξη της κατάληψης του Ρεξ. Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι δηλώσεις για τις καταλήψεις του Εθνικού Θεάτρου

Τα δυο κτίρια του Εθνικού βρίσκονται σε κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου και όλοι πιστεύουν ότι το άνοιγμα του Εθνικού Θεάτρου είναι απαραίτητο και κρίσιμο για την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Εθνικού. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Μόσχος δήλωσε στη LiFO: «Οι καταλήψεις των κτιρίων του Εθνικού απ’ ό,τι φαίνεται αποκλιμακώνονται, την Κυριακή ο Σύλλογος Σπουδαστών/-στριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε τη λήξη της κατάληψης στους χώρους της Σχολής, στο κτιριακό συγκρότημα "Ειρήνη Παπά". Ακόμα, την Κυριακή το βράδυ το συντονιστικό των Σπουδαστών/-στριών Δραματικών Σχολών του κτιρίου Τσίλερ ενημέρωσε εγγράφως το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου ότι θα λήξει την κατάληψη και θα αποχωρήσει από το κτίριο Τσίλερ το πρωί της Πέμπτης, 23 Μαρτίου. Αναμένουμε επίσης τη γενική συνέλευση του κτιρίου Ρεξ, σήμερα, 22 Μαρτίου, η οποία ξεκίνησε υποστηρικτικά στους αγώνες των σπουδαστριών και σπουδαστών για τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Εδώ και έναν μήνα, στις 24 Φεβρουαρίου, το Δ.Σ. κι εγώ προσωπικά, με ανακοίνωσή μας, έχουμε εκφράσει την άποψή μας ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων τους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής, με το Εθνικό Θέατρο και τις σκηνές του ανοικτά στο κοινό, στους εργαζομένους του και στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο του». 

«Είναι σαφές ότι ο αγώνας για την αναγνώριση σπουδών δεν έχει τελειώσει, αλλά είναι σωστό αυτήν τη στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι αυτός ο αγώνας δεν εξυπηρετείται από κατάληψη θεάτρων, ειδικά αυτή την εποχή, που ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα σε σοβαρότητα και σπουδαιότητα έχει επισκιάσει τον αγώνα των καλλιτεχνών. Βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο που τα πράγματα είναι πολύ ιδιαίτερα και χρειάζεται να έχουμε απέναντί μας συνομιλητή που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Είναι σωστή η απόφαση να συνεχίσουμε τον αγώνα χωρίς να έχουμε κλειστά τα θέατρα γιατί επιπλέον τα ανοιχτά θέατρα έχουν την επαφή με το κοινό και σε ένα κοινό που έρχεται στο θέατρο μπορείς να επικοινωνήσεις τα αιτήματά σου και να τους πάρεις με το μέρος σου» λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χατζόπουλος.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Δ.Σ. του Εθνικού με τον πρόεδρό του Βασίλη Πουλαντζά να λέει ότι «είναι απαραίτητο να ανοίξουν οι σκηνές του Εθνικού και οι σπουδαστές γνωρίζουν ότι εμείς συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά τους. Υπήρξαμε οι πρώτοι που σταθήκαμε δίπλα στο αίτημα των σπουδαστών μας και υποδείξαμε λύσεις που αν είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση, μια απλή νομοθετική ρύθμιση, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Ωστόσο, μέχρι να δώσει η Πολιτεία λύσεις είναι εντελώς απαραίτητο να αναγνωριστούν οι καλλιτεχνικές σπουδές».

«Αρχικά, να ξεκινήσουμε από το θετικό, αυτή η διεκδίκηση ήταν πολύ σημαντική και συσπείρωσε τον κόσμο και τον κλάδο γύρω από το δίκαιο αίτημά μας. Με το άνοιγμα των θεάτρων, που χαιρετίζω με χαρά, δεν θα ατονήσουν οι κινητοποιήσεις, αντιθέτως, θα είμαστε πιο δυναμικοί και σε κινητοποιήσεις και στο μήνυμα, διατρανώνοντας την απόφασή μας να μην κάνουμε πίσω στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημά μας» λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, ενώ ο Νίκος Καραθάνος προσθέτει ότι «σε μια πόλη λυπημένη με τα κτίρια του κέντρου της άδεια, ένα ακόμα κλειστό θέατρο είναι το τελευταίο που θέλει να δει κανείς». 

«Ζήσαμε μια περίοδο ιστορικής συσπείρωσης του κλάδου ενάντια σε μια πολιτική παντελούς εξαθλίωσης των σπουδών μας και εν γένει του επαγγέλματός μας. Ομολογουμένως τον παλμό σε όλους αυτούς τους αγώνες τον έδωσαν οι φοιτητές των δραματικών –κρατικών και μη– σχολών, που για πρώτη φορά ενώθηκαν σε ένα σώμα με μια συγκινητική δυναμική. Αυτή η ένωση έφερε πολλών μορφών κινητοποιήσεις, οι οποίες μόνο θαυμασμό μπορούν να προκαλέσουν και ελπίδα για μια μελλοντική γενιά επαγγελματιών καλλιτεχνών, που θα έχουν ζυμωθεί γύρω από καλλιτεχνικά αλλά και εργασιακά ζητήματα με έναν πρωτοφανή τρόπο. Όπως στην αρχή των κινητοποιήσεων τα σπουδαστά έδωσαν το στίγμα του αγώνα, έτσι και τώρα, δείχνουν τον τρόπο που πρέπει να συνεχίσουμε. Νομίζω η ανακοίνωση που έβγαλε ο σύλλογος των σπουδαστων/-ριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είναι ένα τρομερά ακριβές κείμενο για το χρονικό όλων αυτών των αγώνων, αλλά και για την εξέλιξη που μπορούν να έχουν. Η κυβέρνηση έδειξε παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης και πρωτοφανή αδιαφορία για την επίλυση των κοινώς αποδεκτών παθογενειών στον κλάδο μας. Ο αγώνας είναι πολυμορφικός και τα σπουδαστά λογικό είναι να γυρνάνε στην κατ’ ουσίαν επαφή με τη σπουδή τους, ανοίγοντας τη σχολή τους. Κίνηση που θεωρώ ότι λογικά θα ακολουθηθεί και από τις καταλήψεις στο Τσίλερ και στο Ρεξ. Οι αγώνες θα συνεχιστούν, το μήνυμα στην κοινωνία και στους θεατές πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται ισχυρά και καθαρά στο τέλος κάθε παράστασης, με ανοιχτό και το Εθνικό Θέατρο όπως όλα τα άλλα θέατρα, Εθνικό Θέατρο που κράτησε δημόσια και φανερά στάση στήριξης απέναντι σε όλους αυτούς τους αγώνες, γεγονός που τιμά την ιστορία του. Με ανοιχτές λοιπόν τις αίθουσες, με το κοινό να έρχεται στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου, πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, δεδομένων και των επικείμενων εκλογών, ώστε όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, να μην έχει δικαιολογίες για τη συνέχιση του εξευτελισμού του επαγγέλματός μας» καταλήγει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής, Γιώργος Κουτλής

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM