ADVERTORIAL
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αφορμές για να ψάξεις ένα καλό βιβλίο, ωστόσο οι φροντισμένες και πάντα ποιοτικές επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο αποτελούν έναν καλό λόγο για να ανανεώσεις τους τίτλους της βιβλιοθήκης σου ή να προσφέρεις ένα όμορφο δώρο σε μικρούς και μεγάλους. Fiction ή non fiction, ό,τι και αν προτιμάτε, ένα βιβλίο θα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα των πασχαλινών σας διακοπών, όπως και αν επιλέξετε να τις περάσετε.
Ένα πολλά υποσχόμενο και σίγουρα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο, με σημαντικές διακρίσεις, όπως το Costa 2021, θέση στη μακρά και βραχεία λίστα σημαντικών βραβείων αλλά και σε λίστες με τα ευπώλητα μεγάλων εντύπων. Ο λόγος για την «Ανοιχτή θάλασσα» του Caleb Azumah Nelson (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που με θάρρος συνθέτει ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα μεταξύ ενός φωτογράφου και μιας χορεύτριας, δυο μαύρων καλλιτεχνών που, παράλληλα με τη σχέση τους, έχουν να διαχειριστούν επικοινωνιακά χάσματα, φυλετικά ζητήματα και τη μαύρη αρρενωπότητα. Μια σύγχρονη ιστορία φτιαγμένη λες από νερό, την οποία διατρέχουν, σαν ρεύματα, ένα σωρό διαφορετικά στοιχεία: το τραγούδι, ο χορός, η μαύρη ταυτότητα, η οικογένεια, το Λονδίνο, η ενηλικίωση. Όλα αυτά ενώνονται χάρη στη μαεστρία του συγγραφέα, που ξέρει να εξισορροπεί το γενικό με το ειδικό και το ατμοσφαιρικό με το θολό, επιστρέφοντας πάντα στο βασικό του μοτίβο, τον έρωτα.
Μια παράξενη εκ πρώτης όψεως φιλία μεταξύ μιας γυναίκας και ενός γιγάντιου χταποδιού – αυτή είναι η υπόθεση του βιβλίου της Shelby Van Pelt «Πανέξυπνα πλάσματα» (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου), ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου ντεμπούτου και μπεστ σέλερ των «New York Times», αυτήν τη φορά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το χταπόδι, αν και φυλακισμένο σε ενυδρείο, έχει τον τρόπο να βοηθήσει την Τόβα Ισάλιβαν να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του δεκαοχτάχρονου γιου της, που συνέβη τριάντα χρόνια πριν. Το παράξενο αυτό ζευγάρι θα εξερευνήσει μαζί τη φιλία και την ελπίδα, αποδεικνύοντας πως κάποιες φορές, αν δεν ψάξεις στο παρελθόν, δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις στο μέλλον, ρίχνοντας παράλληλα φως στη μαγεία των πλασμάτων της θάλασσας ‒ συγκεκριμένα τα χταπόδια, βάσει επιστημονικών ερευνών, είναι ασπόνδυλα μεν, αλλά πανέξυπνα. Ένα feelgood βιβλίο απρόσμενα συγκινητικό και τρυφερό, γεμάτο ζεστασιά, που οι αναγνώστες δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.
Και από τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς περνάμε στην καταξιωμένη, βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022, Annie Ernaux και στο «Πάθος», που μετά την πρώτη του κυκλοφορία στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χατζηνικολή το αναγνωστικό κοινό θα το απολαύσει ξανά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη. Η Annie Ernaux αφηγείται την παθιασμένη σχέση που έζησε για κάποιους μήνες με έναν παντρεμένο άντρα. Οι πόθοι και οι ταπεινώσεις μιας ανθρώπινης καρδιάς παγιδευμένης σε ένα σαρωτικό πάθος αποτυπώνονται στο χαρτί με την ακρίβεια και την απλότητα του ύφους μιας συγγραφέως που ξέρει να αναδεικνύει το κοινότοπο και μέσα από τα δικά της βιώματα να μιλάει με τρόπο απλό για καταστάσεις και συναισθήματα που συνήθως είναι πολύ περίπλοκα ή και οδυνηρά έστω και να τα αγγίξουμε.
Πέντε αφανισμοί έχουν συμβεί ως τώρα στη Γη, μειώνοντας δραματικά τη βιοποικιλότητα του πλανήτη· τώρα βιώνουμε τον έκτο και ίσως πιο σαρωτικό, για τον οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι άνθρωποι. Εξαιρετικά επίκαιρος, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της που ήδη βιώνουμε, ο «Έκτος αφανισμός: Μια αφύσικη ιστορία» της αρθρογράφου του «New Yorker» Elizabeth Kolbert (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός), που τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer 2015, με επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μας καλεί να επανεξετάσουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Χωρίς καταγγελτική διάθεση αλλά με σκοπό να μας προβληματίσει, η συγγραφέας υπογράφει ένα σημαντικό βιβλίο για το μέλλον του κόσμου, τονίζοντας πως «οδηγώντας άλλα είδη στον αφανισμό, η ανθρωπότητα κόβει το κλαδί στο οποίο κάθεται».
Τα παιδιά, εκτός από αφοπλιστικά ειλικρινή μέσα στην αθωότητά τους, έχουν και μια ιδιότυπη ωριμότητα, ιδιότητες που ο Scott Hershovitz γνωρίζει από πρώτο χέρι ως πατέρας, αλλά «εκμεταλλεύεται», ως καθηγητής Φιλοσοφίας που είναι, προσκαλώντας τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι από την αρχαία ως τη σύγχρονη φιλοσοφία με συνοδοιπόρους τους δύο γιους του μέσα από το «Παιχνίδι της φιλοσοφίας: Πώς τα παιδιά μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο» (μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη). Με επιδεξιότητα και χιούμορ ανοίγει διάλογο με τους «μικρούς φιλοσόφους» και αξιοποιώντας τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά τους μιλάει για την τιμωρία και την εξουσία, το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, τη φύση της αλήθειας και της γνώσης, ακόμα και για την ύπαρξη του Θεού. Ένας μοναδικός οδηγός για την τέχνη της σκέψης, που εξηγεί γιατί οι πιο μικροί άνθρωποι έχουν απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0