Αντιδράσεις για τις αναφορές ΓΑΠ στους γερμανικούς Financial Times.

Αντιδράσεις για τις αναφορές ΓΑΠ στους γερμανικούς Financial Times. Facebook Twitter
0

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στους Γερμανικούς Financial Times. H συνέντευξη δημοσιεύεται υπό μορφή ρεπορτάζ στο οποίο εμπεριέχονται  αναφορές του ΓΑΠ. Σε αυτές τις αναφορές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός  προτρέπει ΕΕ και ΔΝΤ να σταματήσουν να καθυστερούν  και να κάνουν  άμεσα ότι μπορούν καθώς όπως λέει «η αβεβαιότητα τρομάζει τους επενδυτές και θα οδηγήσει σε υπονόμευση του προγράμματος».

Το επίμαχο σημείο των αναφορών του Γ. Παπανδρέου .είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. Θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά», λέει ο Πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά στα σχέδια εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός. "Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του", τονίζει και ζητά να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ Ταμείου και ΕΕ σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και θεωρεί λογική τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.

Ακόμη, μέσω αυτής της συνέντευξης ο ΓΑΠ προαναγγέλει  την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. "Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισεκατομμυρίων ευρώ" αναφέρει στην εφημερίδα.

Σήμερα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρείχε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι "σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης. "Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον", είπε ο κύριος Μόσιαλος.

Ανέφερε ακόμη ότι: "Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default, εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM