Με αποστασιοποιημένη οπτική αντιμετωπίζουν την θερμή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο “Οικόπεδο 12”, δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας, η Χουριέτ και η Ζαμάν. Και οι δύο παραθέτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις εξηγώντας και τις ελληνοκυπριακές και ισραηλινές θέσεις, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία επικαλείται τη συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, το οποίο όμως δεν έχει υπογράψει -όπως και οι ισραηλινοί. Η Ζαμάν δημοσιεύει και ανάλυση του Ρόιτερς για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή με τίτλο: “Η σκληρή γλώσσα της Τουρκίας ενισχύει το ανάστημα της στη Μέση Ανατολή”.
Στην ανάλυση αυτή αναφέρεται η υποδοχή ήρωα που επιφυλάχθηκε στον Ερντογάν στις Αραβικές χώρες και η ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας ως ηγετικής δύναμης στην περιοχή, με την μέθοδο του “υβρεολογίου” κατά του Ισραήλ, μέθοδος που ενίσχυσε ραγδαία το κύρος της Άγκυρας στο μουσουλμανικό κόσμο. “Η Τουρκία απολαμβάνει ένα κύμα δημοτικότητας στις αραβικές χώρες με τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ. Αλλά αν αυτό θα είναι προσωρινό ή θα έχει διάρκεια θα το δούμε”, δηλώνει ο Fadi Hakura, ειδικός για θέματα Τουρκίας στο Chatham House, think tank με έδρα το Λονδίνο.
Στη συνέχεια αφού αναφέρεται το άρθρο στην κατάρρευση των τουρκοισραηλινών σχέσεων με αφορμή τη θανατηφόρα επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά, επικεντρώνει στις απειλές του Ερντογάν για αποστολή πολεμικών πλοίων, ώστε να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις εναντίον πλοίων που θα έχουν ως προορισμό την αποκλεισμένη Γάζα. Η εχθρότητα κορυφώθηκε με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στη Μεσόγειο και με την πρόθεση του να διασχίσει τη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Τελικά βέβαια η πρόθεση έμεινε πρόθεση, χωρίς ο Ερντογάν να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του.
H ανάλυση του Ρόιτερς χαρακτηρίζει ακόμη πιο ανησυχητική την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τα σχέδια της “επί πολλά χρόνια αντιπάλου της Τουρκίας”, -όπως χαρακτηρίζει την Κύπρο- για διερευνητικές γεωτρήσεις στο “Οικόπεδο 12”. “Με τα σύνορα στην περιοχή να μην έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως, η αναμενόμενη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στη Γάζα, έχει ανησυχήσει πολλούς”, γράφει το άρθρο. Ο Fadi Hakura μάλιστα εκτιμά ότι είναι πιο πιθανή μια σύγκρουση Τουρκίας-Κύπρου, παρά μια σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ.
Για τους αναλυτές, η διάθεση πάντως του Ερντογάν να “εκδικηθεί” για τις γεωτρήσεις μπορεί να μειώσει το κύρος του στην παγκόσμια σκηνή. “Μετά το περιστατικό με το στολίσκο, γράφουν, ο Ερντογάν θεωρήθηκε ως “ένας εξελιγμένος σκακιστής” που είχε στόχο τη βελτίωση της θέσης της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή αλλά και την τακτοποίηση των εσωτερικών θεμάτων της χώρας του”. “Αυτό άλλαξε μετά την παρέμβαση του και τις απειλές σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα του αερίου”, δηλώνει ο Meir Javelin, ισραηλινός αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής.”Τώρα θεωρείται ως ένας λαϊκιστής πολιτικός που χρειάζεται την αντιπαράθεση για να προωθήσει την ατζέντα του.
Όμως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές παρά τους φόβους για σύγκρουση με το Ισραήλ μια τέτοια πιθανότητα είναι αρκετά χαμηλή. Ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ ενδιαφέρονται για μια τόσο δραματική κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θα είχε βαθύτατες συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συμμετοχή της στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ με αντιβαλλιστικό σύστημα που θα στοχεύει τις απειλές από το Ιράν, εχθρού του Ισραήλ. Μπορεί ακόμη αυτή η αντιπαράθεση με το Ισραήλ να αναγκάσει τον Νετανιάχου που αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση και όξυνση στις σχετίσεις με Αίγυπτο, Τουρκία, ακόμη και ΗΠΑ να αναθεωρήσει τις ενέργειες του.
“Είμαστε σε ένα νέο έδαφος...Νομίζω ότι υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση στο Ισραήλ, ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό με τις εξελίξεις”, δηλώνει ο Daniel Levy, αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. "Μετά την έναρξη αυτής της αντιπαράθεσης με τη δολοφονία των εννέα Τούρκων ακτιβιστών και την άρνηση συγγνώμης για τους θανάτους, το Ισραήλ δεν θέλει να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με την Τουρκία", δήλωσε ο Levy. «Το ανάστημα της Τουρκίας στην περιοχή ήταν ήδη υψηλό και έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση τώρα”.
Η ρήξη της Άγκυρας με τι Ισραήλ έρχεται ως αποτέλεσμα της στροφής της Τουρκίας προς τον Αραβικό κόσμο μετά την παραπαίουσα και πολύχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η Άγκυρα όμως αρνείται ότι απομακρύνεται από τη Δύση και παίζει το “χαρτι” της αντιπυραυλικής ασπίδας.