Speakit: Η start-up που φέρνει την 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα
Μετά την επιχειρηματική της επιτυχία, θέλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε εταιρεία στη χώρα μας.
ADVERTORIAL
Κάθε κρίση «γεννάει» ευκαιρίες και νέα μονοπάτια, όπως συνέβη στην περίοδο της πανδημίας με την remote ή hybrid εργασία, την αγαπημένη μας τηλεργασία. Μαζί με αυτήν ξεκίνησε να εφαρμόζεται από αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό η πιλοτική εφαρμογή της 4ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, προκειμένου να διασταυρωθεί το αν μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότητα και την παραγωγική διαδικασία.
Όσο εύηχο και αν ακούγεται ένα μόνο 4ήμερο δουλειάς κάθε βδομάδα, στη χώρα μας ακόμα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που σημειώνονται σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την Speakit, την ελληνική start-up εταιρεία εύρεσης εργασίας και προσωπικού στον τομέα της τεχνολογίας και της εξυπηρέτησης πελατών, να αγνοήσει το δύσπιστο ελληνικό ρεύμα αποφασίζοντας να εφαρμόσει την 4ήμερη εργασία για κάθε ένα από τα 33 μέλη της.
Όντας μια εταιρεία HR, στην Speakit υπάρχει πάνω από όλα ευαισθησία και επιπλέον κατανόηση σε θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, ακολουθώντας ένα μοντέλο εργασίας ισότιμο, δίκαιο και προσβάσιμο σε όλους.
Η Recruitment Project Coordinator της εταιρείας, Δήμητρα Παπαχρήστου επιβεβαιώνει ότι έχει ξεχάσει κάθε αρνητικό συναίσθημα όταν ξημερώνει Δευτέρα, νιώθοντας ότι απομένουν πέντε μέρες για το Σαββατοκύριακο.
Το μοντέλο αυτό θα έλεγε κανείς όμως πως ήταν φυσικό επακόλουθο της γενικότερης κουλτούρας της εταιρείας. Η ίδια ανέκαθεν υποστήριζε πως τα υψηλά αποτελέσματα και η επίτευξη του στόχου της είναι σε πλήρη συνάρτηση με ένα εργασιακό περιβάλλον ιδανικό, ευχάριστο και ισορροπημένο για το ανθρώπινο δυναμικό της.
Πώς λειτουργεί όμως η 4ήμερη εργασία;
«Για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας υπό το καθεστώς της 4ήμερης εργασίας χωριζόμαστε σε δύο γκρουπ. Το ένα έχει day off την Παρασκευή και το άλλο τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν όλοι από ένα γεμάτο τριήμερο» θα μας πει ο HR Manager της Speakit, Κωνσταντίνος Δραχμάνης.
«Ως εταιρεία HR έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά όχι μόνο στις υπηρεσίες που παρέχουμε αλλά και απέναντι στους εργαζομένους μας, για αυτό και έχουμε χτίσει ένα πολύ ωραίο κλίμα ανάμεσά μας. Ουσιαστικά μιλάμε για 52 επιπλέον ημέρες άδειας το χρόνο και παρότι βρισκόμαστε σε αρκετά πρώιμο στάδιο, βλέπουμε ήδη τους εργαζόμενους να έρχονται με μεγαλύτερη όρεξη, να δουλεύουν καλύτερα και να είναι και οι ίδιοι ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους» θα ολοκληρώσει.
Η 4-day workweek δεν είναι μόνο ένας παράγοντας επιβράβευσης προς το πρόσωπο των εργαζομένων, αλλά και απόρροια των εξοντωτικών ρυθμών της καθημερινότητας οι οποίοι τείνουν να περιορίζουν την προσωπική τους ζωή, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση άγχους και εργασιακής εξουθένωσης.
«Σίγουρα ερχόμουν και πριν με όρεξη στο γραφείο, αλλά με το έξτρα day off αισθάνομαι ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία μεταξύ εργασίας, λοιπών υποχρεώσεων αλλά και προσωπικού χρόνου.» αναφέρει η Recruitment specialist, Ελεάνα Ψημμένου, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και αν δεν έχει περάσει καιρός, το μοντέλο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει θετικά την καθημερινότητα της ομάδας της Speakit.
«Είναι πολύ αναζωογονητικό να είσαι μέλος μιας ομάδας που δεν παύει να καινοτομεί και δε διστάζει να ακολουθήσει πρωτοποριακά ευρωπαϊκά πρότυπα.» περιγράφει η Digital Marketing Assistant, Νικολέτα Ανδριοπούλου, για το νεωτεριστικό χαρακτήρα της εταιρείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του συγκεκριμένου μοντέλου στη Βρετανία, απεδείχθη ότι μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων παρουσίασε σημαντική μείωση άγχους, καθώς και μειωμένα «συμπτώματα» burnout. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μαζί με τις ώρες μειώνεται και ο φόρτος εργασίας, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αυξάνεται η πίεση από την πλευρά της επιχείρησης προς τον εργαζόμενο.
«Αν και οι ώρες είναι λιγότερες δεν νιώθεις μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα της εργασίας σου από την ίδια την εταιρεία, αλλά θέτεις ο ίδιος τα μέτρα γύρω από την απόδοση σου, με σκοπό να ανταποκρίνεσαι όπως έκανες έως τώρα» αναφέρει η Payroll Assistant, Σοφία Ηλιάδη καθαρίζοντας έτσι το τοπίο γύρω από τον λιγότερο χρόνο εργασίας. Σύμφωνα δε με την Payroll Specialist, Φωτεινή Μπουρίκα, η πίεση είναι 100% δημιουργική, καθώς «όταν αισθάνεσαι ότι η εβδομάδα τελειώνει και ξέρεις ότι ακολουθεί τριήμερο νιώθεις υποχρέωση και ταυτόχρονα ευχαρίστηση να είσαι καλύτερος».
Ωστόσο γύρω από το 4ήμερο αιωρείται και το συμπέρασμα ότι «μειωμένες ώρες εργασίας, άρα και μείωση του μισθού». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν υφίσταται στην Speakit, με τους μισθούς και των 33 εργαζομένων της να παραμένουν αναλλοίωτοι, ακόμα και αν οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 8 την εβδομάδα, για κάθε ένα από τα μέλη της.
«Δεν υπάρχει το κάπου κερδίζεις-κάπου χάνεις. Το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας ξεκίνησε για να δώσει έξτρα όρεξη και κίνητρο στους εργαζόμενους, όχι για να τους ρίξει το ηθικό. Και προφανώς δεν ισχύει ότι αυξάνονται οι εργάσιμες ώρες της εβδομάδας από 8 σε 10» αναφέρει ο Recruitment Manager της εταιρείας, Γιώργος Σπαθής.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της Speakit αμελούν τις υποχρεώσεις τους, και συνεχίζουν να έχουν τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο ως εταιρεία HR, όπως λέει και ο Recruitment Specialist στο Γερμανόφωνο τμήμα, Ντίντσο Μπάμπεκοβ:
«Το κάνουμε πρώτα για εμάς, αλλά και για να δείξουμε στις υπόλοιπες εταιρείες ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να πετύχει».
Σαφώς και το να υιοθετήσει η Speakit αυτό το σύγχρονο μοντέλο εργασίας είναι μια κίνηση που δηλώνει ότι υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των στελεχών και του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο σημαντικός παράγοντας του καλού κλίματος είναι η οργάνωση, η καλή επικοινωνία και κυρίως, το ωραίο εργασιακό περιβάλλον που έχει στηθεί στα γραφεία της, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες προς όλους.
Μια ματιά στο εργατικό δυναμικό της Speakit να ρίξει κανείς, θα καταλάβει ότι η γυναικεία παρουσία υπερισχύει, αγγίζοντας το 70%. Αυτό επιβεβαιώνει το ότι η γυναικεία δυναμική και συνεργασία «αποδεικνύεται ιδιαίτερα παραγωγική, αλλά και ενθαρρυντική, ιδιαίτερα όταν υποστηρίζεται από μία start-up εταιρεία» όπως τονίζει με ιδιαίτερη χαρά και η People Operation Officer, Κατερίνα Παπαϊωάννου.
Στόχος η έμπνευση και άλλων εταιρειών
Με μια βόλτα στα γραφεία της Speakit στο κέντρο της Αθήνας αναγνωρίζεις ότι κάθε κομμάτι του κτιρίου χαρακτηρίζεται από τους open space χώρους, μίνιμαλ αισθητικής, με ωραία χρώματα και με άπλετο φώς, που συμβάλλει στο να βγάζει ο κάθε εργαζόμενος τον καλύτερο εαυτό του.
«Το open space στιλ μας κάνει πιο ισχυρούς ως ομάδα. Το ότι κάθε φορά καθόμαστε σε διαφορετικό γραφείο, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με διαφορετικούς συναδέλφους, να αναπτύσσουμε σχέσεις και να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το πως λειτουργεί ο καθένας από εμάς, εξελίσσοντας έτσι το ομαδικό μας πνεύμα» τονίζει η Recruitment Supervisor, Κατερίνα Δεσύπρη για τον γεμάτο έμπνευση και θετική ενέργεια εργασιακό περιβάλλον της Speakit.
Έναν εργασιακό χώρο με τέσσερις ορόφους στον οποίο πάντα θα απολαμβάνεις την παρέα των συναδέλφων, ωστόσο θα μπορείς και να απομονώνεσαι σε κάποιο meeting room, εφόσον το επιθυμείς.
«Είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον εργασίας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την καλύτερη συνεργασία, συσφίγγοντας πάνω από όλα τις σχέσεις μεταξύ των μελών μας» αναφέρει ο Managing Director της Speakit, Δημήτρης Σολδάτος βλέποντας ότι η εταιρεία φέρνει εις πέρας έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε, πέρα από το να καταφέρνει να προσφέρει εργασία σε οποιονδήποτε σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να έχει ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον μαζί με αντίστοιχες συνθήκες εργασίας. Κάτι ανάλογο πιστεύει και η Senior Recruitment Specialist, Νεφέλη Καραλέκα η οποία αισθάνεται ευγνωμοσύνη και παράλληλα ασφάλεια που εργάζεται σε μια εταιρεία που προσφέρει ευκαιρίες σε όλους:
«Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι κάπου που τα πάντα αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται με πρακτικά και ψυχολογικά κίνητρα».
Εν έτει 2023, η 4ήμερη εργασία μοιάζει με κάτι ιδανικό για κάθε εργαζόμενο στην Ελλάδα. Ωστόσο για ιδιοκτήτες και διευθυντές ακόμα παρατηρείται μια δυσκολία στο να ενστερνιστούν και να κατανοήσουν τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει για την επιχείρησή τους.
Η Recruitment Specialist πάντως της Speakit, Μυρτώ Κωνσταντάρα έχει έτοιμη απάντηση για όσους δεν βλέπουν οφέλη από την 4ήμερη εργασία: «Για όποιον εργοδότη θέλει να βελτιώσει την διάθεση και αποδοτικότητα των εργαζομένων, δεν χάνει κάτι να το δοκιμάσει».
«Θέλουμε να αποτελέσουμε έμπνευση για τους ανθρώπους της εταιρείας μας, αλλά ταυτόχρονα και για όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνω την οπτική των εργοδοτών ότι η μία έξτρα μέρα άδεια να οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ωστόσο αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε στη χώρα μας είναι ότι η εποχή αλλάζει και είναι πολύ σημαντικό πλέον να επικεντρωνόμαστε στη ποιότητα της εργασίας και όχι τόσο στη ποσότητα και τον χρόνο εργασίας. Θέλω πολύ να πετύχει το «πείραμα» στη Speakit και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες στην Ελλάδα ώστε να το υιοθετήσουν.» θα καταλήξει ο Δημήτρης Σολδάτος για το νέο αυτό εγχείρημα.
Η Speakit άρχισε να εφαρμόζει το νέο αυτό μοντέλο και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται στα πρόσωπα των εργαζομένων της. Ποιος θα είναι ο δεύτερος;
Μάθετε περισσότερα για τη Speakit εδώ και ακολουθήστε τη σε Facebook, Instagram και LinkedIn.