Δεύτερες εκλογές: Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική- Η αλλαγή

Δεύτερες Εκλογές: Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική και τι θα αλλάξει; Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Η χώρα οδεύει σε δεύτερες εκλογές, εφόσον η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, όπως ανακοινώθηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η 25η Ιουνίου.

Κατά τις δεύτερες εκλογές οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκ νέου το κόμμα που προτιμούν. Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως οι δεύτερες εκλογές, αυτές δηλαδή της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με λίστα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να βάλουν σταυρό σε κάποιον υποψήφιο. Συνηθίζεται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Δεύτερες εκλογές – Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και όχι με απλή αναλογική, όπως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η ορκωμοσία της Βουλής, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής. Την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπακογιάννης κατά Δούκα για την παιδική χαρά της Ακρόπολης: Παραμονές εκλογών στο ΠΑΣΟΚ λύθηκαν ως διά μαγείας τα κωλύματα

Πολιτική / Μπακογιάννης κατά Δούκα για την παιδική χαρά της Ακρόπολης: Παραμονές εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, λύθηκαν ως διά μαγείας τα κωλύματα

Η παιδική χαρά στην Ακρόπολη έχει ολοκληρωθεί εδώ και εννέα μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2023, υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM