Βρετανία: Η ομοσπονδία ποδηλασίας απέκλεισε τις τρανς αθλήτριες από αγώνες γυναικών

Βρετανία: Η ομοσπονδία ποδηλασίας απέκλεισε τις τρανς αθλήτριες από αγώνες γυναικών Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας απαγόρευσε σε τρανς αθλήτριες να μετέχουν στην κατηγορία των γυναικών σε αγώνες, με επιχείρημα ότι θέλει να διασφαλίσει τον «δίκαιο ανταγωνισμό» στο άθλημα. 

Η απόφαση- που ήρθε έπειτα από εννέα μήνες διαβουλεύσεων και εξέταση επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με την ομοσπονδία- βάζει τέλος στα όνειρα που είχε η τρανς ποδηλάτισσα Έμιλι Μπρίτζις να αγωνιστεί για τη Βρετανία στην κατηγορία των γυναικών. 

Με βάση τους νέους κανόνες, η κατηγορία των ανδρών θα αντικατασταθεί από μία «ανοιχτή», στην οποία θα επιτρέπεται επίσης η συμμετοχή τρανς αθλητών και αθλητριών, όπως και non- binary ατόμων. 

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία γυναικών, η συμμετοχή σε αυτή θα βασίζεται στο φύλο που αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν σε όλους τους αγώνες υπό την αιγίδα της βρετανικής ομοσπονδίας ποδηλασίας, όπως και στις αποφάσεις για την εθνική ομάδα. Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη υιοθετήσει η βρετανική ομοσπονδία στίβου και η αγγλική ομοσπονδία κολύμβησης. 

Από τις απειλές για μποϊκοτάζ, στην απόφαση

Πέρυσι, Βρετανίδες αθλήτριες της ποδηλασίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν το εθνικό πρωτάθλημα Όμνιουμ, λόγω της συμμετοχής της Έμιλι Μπρίτζις. Τελικά, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας αποφάσισε ότι η 22χρονη δεν μπορούσε να μετάσχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση. 

Η Έμιλι Μπρίτζις στην εφηβική ηλικία μετείχε σε ανδρικά αγωνίσματα. Το 2020 έκανε coming out ως τρανς γυναίκα και ξεκίνησε ορμονοθεραπεία. Στη συνέχεια, με βάση τους κανονισμούς για τις τρανς αθλήτριες που είχε τότε η βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας- που προέβλεπαν όριο για τα επίπεδα τεστοστερόνης- η Έμιλι Μπρίτζις άρχισε να μετέχει στην κατηγορία των γυναικών.

Τώρα, η βρετανική ομοσπονδία επικαλέστηκε μελέτες που, όπως ανέφερε, δείχνουν πως ακόμη και με την καταστολή της τεστοστερόνης, οι τρανς αθλήτριες που έκαναν φυλομετάβαση μετά την εφηβεία διατηρούν πλεονέκτημα. «Είμαι σίγουρος ότι αναπτύξαμε πολιτικές που προστατεύουν τον δίκαιο ανταγωνισμό, ενώ διασφαλίζουν ότι όλοι οι αθλητές έχουν ευκαιρίες να μετάσχουν», δήλωσε ο CEO της ομοσπονδίας, Τζον Ντάτον. 

Παράλληλα, η ομοσπονδία ζήτησε συγγνώμη από τις τρανς ποδηλάτισσες, επειδή άργησε τόσο πολύ να καταρτίσει μια νέα πολιτική, αφού πέρυσι ακύρωσε τους προηγούμενους κανόνες, αφήνοντας στον αέρα αθλήτριες όπως η Έμιλι Μπρίτζις. «Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που είχε σε τρανς και non-binary άτομα η αναστολή της πολιτικής μας και λυπούμαστε για την αβεβαιότητα και την αναστάτωση που πολλοί ένιωσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε σχετικά. 

«Στόχος μας, στην κατάρτιση των πολιτικών μας, είναι πάντα να προωθούμε την ισότητα και τη συμπερίληψη, ενώ την ίδια ώρα δίνουμε προτεραιότητα στον δίκαιο ανταγωνισμό. Αυτός ο στόχος δεν έχει αλλάξει», σημείωνε ακόμη η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Σφοδρή αντίδραση της Μπρίτζις στους κανόνες για τις τρανς αθλήτριες 

Η Έμιλι Μπρίτζις χαρακτήρισε «βίαιη πράξη» την απόφαση για τις τρανς αθλήτριες και «αποτυχημένη» τη βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας. 

«Η ποδηλασία είναι από τα πιο λευκά, στρέιτ, αθλήματα και δεν θα μπορούσατε να αδιαφορείτε περισσότερο. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και να συνεχιστεί η έρευνα, αλλά αυτό δεν συνέβη», ανέφερε η 22χρονη και τόνισε πως τα δεδομένα δεν εξετάζονται σε συνάρτηση με συγκεκριμένα αθλήματα. 

«Έχω δώσει το σώμα μου στην επιστήμη τα τελευταία δύο χρόνια και αυτά τα δεδομένα θα βγουν σύντομα», σημείωσε και τόνισε πως είναι ουσιαστικά «πολιτική» η συζήτηση για τις τρανς αθλήτριες. «Ξέρω ότι πολλοί πιστεύουν ότι είμαι μελοδραματική ή πως μεγαλοποιώ το πόσο τρομακτικά είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω καν αν θέλω να ανεβαίνω στο ποδήλατό μου πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά η αθλήτρια. 

«Το να υπάρχω με τρομοκρατεί αυτή τη στιγμή. Έχω φίλους που διαρκώς πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους και δεν μπορώ να κάνω σχέδια γιατί δεν ξέρω αν θα μου επιτραπεί να ζήσω τόσο πολύ. Έχετε ιδέα τι προκαλεί σε κάποιον αυτό; Να βλέπεις την ύπαρξή σου να συζητιέται διαρκώς;», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανάρτησή της η αθλήτρια. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM