Ακατάλληλο και επικίνδυνο κρίνεται το κτίριο της πρυτανείας στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τους ελέγχους της πυροσβεστικής.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της πυροσβεστικής, σχεδόν το σύνολο του κτιρίου της πρυτανείας του ΑΠΘ δεν καλύπτεται από σύστημα πυρανίχνευσης, δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό, ενώ επίσης δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας.
Ακόμη, όροφοι που είναι σφραγισμένοι, διάδρομοι χωρίς εξόδους κινδύνου, έλλειψη αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που καταγράφηκαν στο εν λόγω πόρισμα.
«Σήμερα που μιλάμε, η μέση ηλικία των 203 κτιρίων είναι στα 50 χρόνια και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σχέση με την αντισεισμική της θωράκιση δεν έχει γίνει. Να θυμίσω ότι έχει γίνει ο σεισμός του '78 που έχει επιβαρύνει τη στατικότητα των κτιρίων και τη σεισμική τους επάρκεια. Έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα και δημόσια και στις πρυτανικές αρχές με υπομνήματα, διαμαρτυρίες, ειδικά για το κτίριο διοίκησης που εργάζονται καθημερινά πάνω από 250 συνάδελφοι συν τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας», επισήμανε στο OPEN, ο Γιάννης Κορμούλης, μέλος του συλλόγου του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι σε όλο το κτιριακό απόθεμα του ΑΠΘ, στα 203 συνολικά κτίρια, έγιναν προ εικοσαετίας, το 2003 και η βαθμολόγησή τους ήταν μέτρια έως άσχημη, χωρίς να έχουν γίνει από τότε πολλές παρεμβάσεις.
Ο τελευταίος έλεγχος από την πυροσβεστική υπηρεσία που διαπίστωσε τις παραβάσεις διενεργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος και από την επιθεώρηση εργασίας που εντόπισε σωρεία παραλείψεων.
Με πληροφόιρες του Open/Thesstoday