Γαλλία: Η ταυτότητα του δράστη που επιτέθηκε σε παιδιά- Εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος

Γαλλία: Αιτών άσυλο ο δράστης που επιτέθηκε σε παιδιά- Εξετάζεται το τρομοκρατικό χτύπημα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός άνδρα σε παιδική χαρά, προτού συλληφθεί από τις αρχές. Ο δράστης είναι αιτών άσυλο που δηλώνει Σύρος, ενώ παράλληλα οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας. 

Δύο παιδιά και ένας ενήλικας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα δύο παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με την αστυνομία μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην παιδική χαρά της λίμνης στο Ανεσί στην ανατολική Γαλλία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ταυτότητας που δήλωσε ο δράστης, γεννήθηκε το 1991, είναι Σύρος, αιτών άσυλο και είναι άγνωστος στις αρχές. Αστυνομικός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, είπε πως είχε νόμιμο καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία. Δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και τα κίνητρά του δεν είναι σαφή. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dauphiné libéré, τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομειακό κέντρο Annecy Genevois και οι μάρτυρες οδηγήθηκαν σε κτίριο κοντά στο σημείο της επίθεσης, η περιοχή της οποίας αποκλείστηκε από σημαντική αστυνομική δύναμη.

«Πήδηξε μέσα στην παιδική χαρά, άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ' επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως λέγεται Φερντινάν στο BFM TV.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε στην επίθεση

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «επίθεση απόλυτης δειλίας» στο Ανεσί. «Παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αντέδρασε αμέσως στο Twitter: «Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν από άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σε πλατεία στο Ανεσί. Το άτομο συνελήφθη χάρη στην ταχεία επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».

Στο Παρίσι, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην Εθνοσυνέλευση. Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ ζήτησε να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού «για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους», έπειτα από αυτή την «πολύ σοβαρή» επίθεση.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Ζεράλ Νταρμανέν αναμένονται επί τόπου, δήλωσαν συνεργάτες τους στο AFP.
«Τρομακτική επίθεση σήμερα το πρωί στο Πακιέ στο Ανεσί. Όλες οι σκέψεις μου στα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στo Twitter ο δήμαρχος Φρανσουά Αστόργκ, καλώντας το κοινό να αποφύγει την περιοχή του Πακιέ.

«Η φρίκη μας κατέλαβε όλους», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αναγέννηση (προεδρική πλειοψηφία) στην Εθνοσυνέλευση Ορόρ Μπερζέ, ενώ ο Ερίκ Σιοτί (Οι Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά) έκανε λόγο για «τεράστια συγκίνηση και μεγάλη οργή».

«Η έρευνα θα προσδιορίσει τις περιστάσεις, όμως φαίνεται πως ο δράστης είχε το ίδιο προφίλ το οποίο βρίσκουμε συχνά στις επιθέσεις αυτές. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα χωρίς αφέλεια, με δύναμη και διαύγεια», είπε ακόμη, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

«Πώς είναι δυνατό; Επίθεση σε παιδιά! Να τα χτυπάνε με μαχαίρι! Η καρδιά μας ράγισε που το ζήσαμε», είπε από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Φρίκη και τρόμος», είπε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά).

Με πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Η απάντηση της σε συνηγόρους των κατηγορουμένων που μίλησαν για πιθανή συνέργεια της 72χρονης - Ζήτησε να βγουν τα παιδιά της από την αίθουσα πριν την παρουσίαση των βίντεο και των φωτογραφιών με τους βιασμούς
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

Διεθνή / Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

«Το έχω ξαναπεί, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε ο Νετανιάχου
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Λίβανος: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 24 ώρες- Ξεπερνούν τους 3.000 οι τραυματιες

Διεθνή / Λίβανος: Τουλάχιστον 26 νεκροί της Χεζμπολάχ από εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους σε 24 ώρες- 3.000 τραυματίες

Σύνθετες, καλά σχεδιασμένες επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ που αποδίδονται στο Ισραήλ -«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου» λέει το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Λίβανος, επιχείρηση «pager»: Τι γνωρίζουμε για τις φονικές εκρήξεις βομβητών

Διεθνή / Λίβανος, επιχείρηση «pager»: Τι γνωρίζουμε για τις φονικές εκρήξεις βομβητών

Οι λεπτομέρειες της κινηματογραφικής επίθεσης σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ - Πώς το Ισραήλ παραβίασε την εφοδιαστική αλυσίδα της πολιτοφυλακής του Λιβάνου που είχε επιλέξει «μπίπερ» για την επικοινωνία ως πιο ασφαλή από τα ευάλωτα κινητά τηλέφωνα
LIFO NEWSROOM
Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Διεθνή / Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Ζεύγος σκίουρων επιβιβάστηκε χωρίς εισιτήρια παραβιάζοντας τον κανονισμό των σιδηροδρόμων και ο ένας εξ αυτών αρνήθηκε να αποβιβαστεί, ανέφερε η σουρεαλιστική ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας
LIFO NEWSROOM