Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων

Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που επικρίνει ιδιαίτερα τη Γαλλία, για τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. 

Οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων «δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη» από το 2014, όταν η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον κόσμο άρχισε να συντάσσει τη συγκεκριμένη έκθεση. 

Από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, το 87% στις 149 χώρες που μελετήθηκαν παραβιάστηκε το δικαίωμα στην απεργία. Επίσης, στο 79% παραβιάστηκε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και στο 77% απαγορεύθηκε σε εργαζόμενους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο.

Τα στοιχεία είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι, όταν έγινε λόγος για «ιστορικά» δεδομένα, καθώς αποκάλυπταν παραβιάσεις σε «επίπεδα ρεκόρ». Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων επισημαίνει ότι στη Γαλλία, στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού υπήρξαν «ξυλοδαρμοί από την αστυνομία, συλλήψεις αδιακρίτως και επιθέσεις με δακρυγόνα» και διαπράχθηκαν «επανειλημμένες» παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία εκφράζει ανησυχία για τον Ισημερινό και την Τυνησία, που μπήκαν στην ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες χώρες για τους εργαζόμενους. «Στον Ισημερινό, μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των συλλογικών δικαιωμάτων (...) κατεστάλησαν βίαια», σημειώνεται στην έκθεση. 

«Στην Τυνησία, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ υπονόμευσε τις αστικές και εργατικές ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κλείνοντας το κοινοβούλιο το 2021, ενώ το νέο Σύνταγμα «υιοθετήθηκε το 2022 χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ή τους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνεται ακόμη. Σε όλο τον κόσμο, την περίοδο 2022-2023 δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές, από τους οποίους οι 15 στην Κολομβία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ