Ένα από τα πολλά άγχη που έχει ο κόσμος στις συναυλίες είναι το εξής: «Θα είναι άραγε το συγκρότημα το ίδιο καλό από κοντά, όσο είναι από τα ηχεία μας;». Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Release Athens 2023, καθώς γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έκλεισαν «ραντεβού» στην Πλατεία Νερού, διώχνοντας ωστόσο όποια αμφιβολία είχαμε με κάθε τους εμφάνιση στη σκηνή.

 

Ονόματα γνωστά, όπως η Rosalia, οι Prodigy, οι Wu-Tang Clan, οι Στέρεο Νόβα, οι Arctic Monkeys κ.α., έδωσαν ξεχωριστή αφορμή στον κόσμο που τους παρακολούθησε, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και, πάνω από όλα, να θυμούνται το θέαμα που τους προσέφεραν για μια ζωή.

Τους Arctic Monkeys, μάλιστα, τους παρακολουθήσαμε από το VIP μπαλκόνι της Visa και δύσκολα θα ξεχάσουμε τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Ακόμα και αν η υψηλή θερμοκρασία δεν ήταν σύμμαχος, ο κόσμος δεν πτοήθηκε στιγμή από τον καύσωνα και προκειμένου να βρίσκει καλύτερες θέσεις, γέμιζε από νωρίς το χώρο σε κάθε μέρα του Release Athens. Αυτό βοήθησε ουσιαστικά και τα ίδια τα συγκροτήματα που άνοιγαν τις συναυλίες, δίνοντάς τους παραπάνω ενέργεια, και εκείνοι με τη σειρά τους αποζημίωναν σε όποιον είχε έρθει από νωρίς στην Πλατεία του Παλαιού Φαλήρου με τις on stage παραστάσεις τους.

Όπως γράψαμε στην αρχή, το άγχος για το αν τα αγαπημένα μας συγκροτήματα θα ήταν το ίδιο εντυπωσιακά και από κοντά ξεπεράστηκε και με το παραπάνω, ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη αβεβαιότητα που κατέρριψε το φετινό Release Athens. Η μπαταρία των κινητών τηλεφώνων η οποία έχει «προδώσει» πολύ κόσμο στο παρελθόν, στερώντας του τη δυνατότητα καταγραφής video από τις συναυλίες και αναρτήσεις στα social media, δεν αποτελούσε πρόβλημα φέτος.

Ο λόγος ήταν ότι η Visa πρόλαβε τη συγκεκριμένη κατάσταση, τοποθετώντας το Visa Charging Station στο κέντρο της Πλατείας. Πρόκειται για ένα «κουτί», σαν γιγάντιο power bank, που έδινε σε όσους το επιθυμούσαν τη δυνατότητα να φορτίσουν τη συσκευή τους, διώχνοντας κάθε ανησυχία για το αν θα προλάβουν να απαθανατίσουν τις στιγμές που θα βιώσουν.

Μια πρωτοβουλία της Visa που θα μνημονεύεται για καιρό, καθώς είναι δεδομένο ότι «έσωσε» πολλά φετινά live με την ανακούφιση που προσέφερε στους θεατές.

Έτσι ζήσαμε τους Arctic Monkeys από το VIP μπαλκόνι της Visa

Στο φετινό Release Athens είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σπουδαίες μπάντες και ονόματα στη σκηνή, ειδικά όμως τους Arctic Monkeys τους απολαύσαμε από το καλύτερο σημείο της Πλατείας Νερού, δηλαδή το VIP μπαλκόνι της Visa.

Όπως και στις προηγούμενες ημέρες του Release Athens 2023, αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς στην Πλατεία Νερού, παρά το γεγονός ότι οι «μαϊμούδες» έβγαιναν κατά τις 11 μ.μ. στο stage. Μαζί με το πολυάριθμο κοινό που είχε μαζευτεί, διασκεδάσαμε μαζί με τους Green Was Greener, Willie J. Heale και τους κοστουμάτους Hives, οι οποίοι αποτέλεσαν το καλύτερο ζέσταμα για το main event της βραδιάς.

Πριν αρχίσει η συναυλία, πεταχτήκαμε πρώτα μέχρι το Visa Charging Station προκειμένου να φορτίσουμε τα κινητά μας και αφού φτάσαμε σε ένα επιθυμητό σημείο φόρτισης, επιστρέψαμε στις θέσεις μας, με την εξαιρετική θέα.

Λίγο πριν τις 23:00, λοιπόν, τα φώτα έπεσαν και οι Arctic Monkeys εμφανίστηκαν μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού από χιλιάδες θεατές. Ο Alex Turner φορώντας λευκό, ανοιχτό πουκάμισο και γυαλί ηλίου, αρπάζει το μικρόφωνο και ξεκινά τραγουδώντας το «Sculptures of Anything Goes» δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις του. Το ενθουσιώδες κοινό έπαιρνε ενέργεια από τον ορεξάτο frontman της μπάντας και ζητωκραύγαζε με κάθε ευκαιρία που του δινόταν.

Ακούσαμε πολλούς από τους ροκ «ύμνους» που έχουν κάνει γνωστή την μπάντα, μεταξύ των οποίων τα χορευτικά και συγκινητικά, «Brianstorm» και «Snap Out Of It», ενώ η νύχτα «ξημέρωσε» στο άκουσμα των «From the Ritz to the Rubble» και «Thered Better Be a Mirrorball», κυρίως όμως του νοσταλγικού «Mardy Bum».

Είχαμε υποψιαστεί ότι θα γίνει πανικός μόλις υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι πλησιάζει το «Do I Wanna Know» και νιώσαμε πόσο έντονο μπορεί να είναι ένα «βαρύ» τραγούδι με τόσο μεγάλη ιστορία και έχει λατρευτεί από εκατομμύρια ανθρώπους, όταν το ακούς ζωντανά από το stage και όχι από κάποιο ηχείο του σπιτιού σου.

 
 

Λίγο πριν τη 1 π.μ. και με το «R U Mine?» οι Arctic Monkeys σήκωσαν τα χέρια ψηλά και χαιρέτισαν για τελευταία φορά το πολυπληθές κοινό τους, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια συναυλία που περιμέναμε καιρό αλλά άξιζε και με το παραπάνω την αναμονή της.

Παράλληλα όμως, η μοναδική θέα και η άνεση από το VIP μπαλκόνι της Visa και, ειδικά, η «σωτήρια» παρουσία του Visa Charging Station, αποτέλεσαν μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που έκαναν τη βραδιά των Arctic Monkeys πραγματικά μοναδική.

Όπως και κάθε άλλη συναυλία του Release Athens 2023.

 
Φωτογραφίες: Γιώργος Ξανθινάκης