Ανυπολόγιστες ζημιές, τεράστιες καταστροφές και ακατάπαυστη η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που μαίνεται στα Δερβενοχώρια.
Στη δυτική Αττική, στη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε μέχρι την Μάνδρα, κάηκαν 43.465 στρέμματα με τον απολογισμό να αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η φωτιά ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.
Στη φωτιά στα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις. Παράλληλα, περιοδικά στην πυρκαγιά στη δυτική Αττική αλλά και στη φωτιά στο Λουτράκι επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, το ένα από τα οποία πετά για τον εναέριο συντονισμό της επιχείρησης. Στην κατάσβεση συνδράμουν και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, από τη Γαλλία και την Ιταλία. Παράλληλα, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην ακτογραμμή των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.
Ο καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια έφτασε μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής διανύοντας σχεδόν 700 χιλιόμετρα, το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 αποτυπώνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.
Να σημειωθεί πως ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα μετά τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως «το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να επανακάμψει το οικοσύστημα εξαρτάται από το πόσο χώμα υπάρχει εκεί, πόσο έδαφος, αν οι εκτάσεις είναι βραχώδεις. Οι θαμνώδεις εκτάσεις αποκαθίστανται πιο γρήγορα. Αν όμως πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση δάσους πεύκης όπως στη Βόρεια Εύβοια ή στα Δερβενοχώρια ή στα Γεράνεια Λουτρακίου, εκεί μιλάμε για 30 χρόνια».