ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Φωτιές: 60 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα στις πυρόπληκτες περιοχές

Φωτιές: 60 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα στις πυρόπληκτες περιοχές Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Μάνδρα, περιοχές που επλήγησαν από μεγάλες δασικές φωτιές, βρέθηκαν κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Ειδικότερα, 24 κλιμάκια βρέθηκαν στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας, όπου και πραγματοποίησαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές κτιρίων που έχουν πληγεί από τις φωτιές. 

Από τις 151 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, συνολικά και μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Αναλυτικά:

  • Δήμος Σαρωνικού: 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ. Από τα κτίσματα αυτά, 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.
  • Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων: 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ. Από τα κτίσματα αυτά, 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση και 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.
  • Δήμος Μεγαρέων: 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.
  • Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, συνεχίζεται από προχθές, από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. 

Μάλιστα, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές, σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων. 

Φωτιές: Εικόνες καταστροφής κατέγραψε η Copernicus

Εικόνες από την υπηρεσία Copernicus με τις εκτάσεις που επλήγησαν από τη φωτιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτυπώνουν το μέγεθος του πύρινου μετώπου.

Συγκεκριμένα, η έκταση που επλήγη από τη φωτιά της 17ης Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά ανέρχεται σε 34.724 στρέμματα. Η φωτιά επεκτάθηκε σε περιοχές της ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα και στην Ανάβυσσο. Καταστράφηκαν 120 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, ενώ υπολογίζεται πως από τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά επηρεάστηκαν 1.500 άνθρωποι.

Στη δυτική Αττική, στη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε μέχρι τη Μάνδρα, κάηκαν 43.465 στρέμματα με τον απολογισμό να αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η φωτιά ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM